Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP RATNI ZLOČIN Rafalnom paljbom pucali po kombiju s civilima

RATNI ZLOČIN Rafalnom paljbom pucali po kombiju s civilima

Osumnjičen je 65-godišnjak

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu Policijske uprave osječko-baranjske i u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, proveli su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom zbog postojanja sumnje da je  počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na štetu šest osoba.

Evo što su priopćili iz MUP-a:

'Sumnja se da je osumnjičeni, kršeći odredbe članka 3. stavka 1. točke a) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine i odredbe članka 13 stavka 2 Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. godine o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II) sudjelovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja civila, čime je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu OKZ RH-a), na štetu tada 41, 21, 37, 51, 44, i 22-godišnjaka. 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni, tada 34-godišnjak, 29. srpnja 1991. godine oko 6.45 sati, na cesti oznake D 57 na dionici između sela Negoslavci i sela Orolik na mjestu udaljenom 162 metra od takozvanog 'T' križanja, odnosno skretanja za selo Svinjarevce, a u smjeru Orolika, iz polja kukuruza koje se nalazilo s istočne strane navedene ceste, neposredno uz cestu, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica Teritorijalne obrane Negoslavci, zajedno s drugim počiniteljima, pucao iz automatskog vatrenog oružja na civilno kombi vozilo vukovarskih registarskih oznaka, vlasništvo VUPIK-a, koje se kretalo cestom iz smjera Orolika ka takozvanom 'T' križanju, odnosno skretanju za selo Svinjarevce, s namjerom da usmrti osobe koje su se prevozile vozilom. U vozilu su se nalazili radnici VUPIK-a koji su išli na posao u selo Svinjarevce.

Dolaskom kombija do opisane lokacije, osumnjičeni 65-godišnjak i drugi počinitelji pucali su rafalnom paljbom iz automatskog vatrenog oružja u smjeru kombija koje se kretalo cestom te ga pogodili više puta. Kombi je tada sletio s ceste i zaustavio se u jarku s iste strane ceste gdje su se nalazili počinitelji koji su pucali.

Opisanom radnjom pet osoba u kombi vozilu je zadobilo ozljede od vatrenog oružja, a od zadobivenih ozljeda smrtno su stradali tada 41-godišnjak i 21-godišnjak, dok su trojica (tada u dobi od 37, 51 i 44 godine) zadobila ozljede od vatrenog oružja. Tada 22-godišnjak je ozlijeđen u vidu  posjekotina i ogrebotina uslijed slijetanja i zaustavljanja vozila.

Nakon što su pucali iz vatrenog oružja, osumnjičeni 65-godišnjak i ostali osumnjičeni su se udaljili smjeru Negoslavaca. Osumnjičeni 65-godišnjak (tada 34-godišnjak) uhićen je 18. siječnja te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Istraživanje raznih zločina prioritet je rada Ravnateljstva policije, a 2018. godine temeljem Odluke glavnog ravnatelja policije osnovana je i Radna skupina za istraživanje ratnih zločina.

Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra 'Ovčara' u studenom 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od strane postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih (dobrovoljačkih) jedinica.

U dosadašnjem radu, od osnivanja u veljači 2018. godine, ova radna skupina je podnijela devet kaznenih prijava protiv 22 počinitelja, od čega su osmorica bila uhićena i predana pritvorskom nadzorniku, zbog 50 kaznenih djela ratnih zločina na štetu 253 oštećenika.

Inače, od 2018. godine ukupno je kazneno prijavljeno 85 osoba, od čega je njih 17 bilo uhićeno i predano pritvorskom nadzorniku zbog počinjenja ukupno 205 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 627 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Samo tijekom 2021. godine protiv 30 počinitelja podneseno je 15 kaznenih prijava za ukupno 101 kazneno djelo iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva.

Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Kaznenim prijavama, osim inkriminiranih kritičnih događaja s obilježjima ratnih zločina na području Vukovara, obuhvaćeni su i ratni zločini na području općine Cetingrad, radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline, ratnog zločina u Mekim Docima na području općine Obrovac na štetu 67 osoba', priopćili su iz MUP-a.

Vaša reakcija na temu