Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash PRETUŽNO: U domu nemaju dovoljno kreveta za svu nezbrinutu djecu

PRETUŽNO: U domu nemaju dovoljno kreveta za svu nezbrinutu djecu

'U prostoru za 60 mališana boravi ih već skoro 90'

Dječji dom Zagreb u Nazorovoj u posljednje je vrijeme stavio u pogon sve raspoložive resurse za prihvat djece, a u ustanovi koja bi prema standardu trebala imati najviše 60 mališana, danas ih je smješteno 87.

Takva situacija traje već neko vrijeme, a razlog je, kažu u domu, pojačani nadzor centara za socijalnu skrb nad obiteljima nakon tragičnih događaja na Pagu i u Novoj Gradiški, i povećani broj djece koja se izdvajaju iz rizičnih obitelji. U Nazorovoj danas primaju samo hitne slučajeve, dok su mnogu djecu prisiljeni i odbiti, a zbog pojačanog pritiska stavili su u funkciju sve dječje krevetiće koje su imali u pričuvi, piše Novi list.

'Problem prekapacitiranosti imamo na lokaciji u Nazorovoj gdje zbrinjavamo malu djecu, u dobi do sedam godina. Na jučerašnji dan imali smo 87 djece, a prije nekoliko dana čak 90, što je 30 više od maksimalnog kapaciteta. U istim prostorima, dakle, umjesto 60 boravi skoro 90 djece, a kapacitirani smo za 60, i po broju odgojnog osoblja i medicinskih sestara i prostorno', kaže Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica doma.

U uvjetima pandemije posebno je teško funkcionirati. 'Upetljale su nam se i ove pandemijske mjere, a čim vam jedna sestra ili teta odgajateljica iskoči iz stroja, iskače vam cijela skupina, ide se u izolaciju, tako da je to dodatno pridonijelo otežanim uvjetima za rad', ističe. Ne smatra, međutim, da je pandemija s porastom nasilja u obitelji razlogom povećanog broja djece koju treba izdvojiti iz biološke obitelji.

Problem je i u tome što je niz domova zatvorio dio svojih kapaciteta za smještaj djece, očekujući da će se planom deinstitucionalizacije razviti udomiteljstvo, a tu se podbacilo. Za nezbrinutu djecu u dobi od 0 do 7 godina danas osim doma u Nazorovoj skrbe još i dječji domovi u Rijeci, Splitu, Osijeku, ali u puno manjoj mjeri.

Povećani pritisak na zbrinjavanje djece tako se odrazio u ovom zagrebačkom domu, gdje se još prije nekoliko godina tijekom godine zaprimilo u prosjeku 125 zahtjeva za smještajem, a lani su od njih tražili da smjeste 450 mališana.

Većinom su to bila upravo djeca mlađa od sedam godina, za koju se tražilo hitno izdvajanje iz obitelji. U Domu u Nazorovoj primili su ih 120. Istodobno, iz doma je otišlo 90-ak djece, i to 50 posto u vlastite obitelji, u udomiteljske obitelji otišlo je 20-ak djece, a posvojeno ih je samo 15. Čim se dijete stabilizira u ustanovi, ako nema uvjete za posvojenje ili za povratak u vlastitu obitelj, smještanje u kvalitetnu udomiteljsku obitelj bi definitivno bilo najbolje rješenje, no kako udomitelja nema dovoljno, djeca u domu ostaju godinama.

Vaša reakcija na temu