Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Ministarstvo uprave objavilo koliko je potpisa potrebno za raspisivanje referenduma o euru

Ministarstvo uprave objavilo koliko je potpisa potrebno za raspisivanje referenduma o euru

Pitanje bi bilo: 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: 'Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa'

Rješenjem ministra pravosuđa i uprave utvrđuje se da je u registru birača na dan 24. listopada 2021. u 00.00 sati upisano ukupno 3.688.671 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te da deset posto od tog broja iznosi 368.867.

Organizacijski odbor Referendumske inicijative 'Zaštitimo hrvatsku kunu' za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma s referendumskim pitanjem: 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: 'Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa'. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu', najavio je početak prikupljanja potpisa birača te je 24. listopada 2021. određen kao prvi dan prikupljanja potpisa (referentni dan), navodi MPU u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u priopćenju podsjeća da je dužno, sukladno Odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-VIIR-7346/2014 od 10. prosinca 2014. godine (Narodne novine, broj 156/14), posebnim rješenjem utvrditi ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj na referentni dan u 00.00 sati (referentni sat) te je isti dan to rješenje dužno objaviti na svojoj mrežnoj stranici i dostaviti ga za objavu u Narodnim novinama, javlja N1.

Vaša reakcija na temu