Jeste li naletjeli na 'malu ženu iz Trogira'? Evo tko je ona i odakle ideja za videa

Jeste li naletjeli na 'malu ženu iz Trogira'? Evo tko je ona i odakle ideja za videa

Glavna protagonistica zanimljivih videa šalje važne i snažne poruke o jednakosti, borbi protiv diskriminacije i trome javne uprave...

Proteklih dana vjerojatno ste na društvenim mrežama naletjeli na zanimljiva videa koji počinju s 'Ja sam samo jedna mala žena iz Trogira...'. Glavna protagonistica odrađuje sastanke s muškim kolegama koji je ignoriraju, muči se s papirologijom koju nameće hrvatska birokracija, pa potpuno opušteno, u kožnoj suknji, s istaknutom tetovažom, s prijateljicama pije pivo u pubu i pri tom šalje važne i snažne poruke o jednakosti, borbi protiv diskriminacije i trome javne uprave.

'Mala žena iz Trogira' je Ruža Kovačević Bilić, dogradonačelnica Trogira i četvrta na listi HNS-a za Europski parlament koja među ostalim kandidatima, pogotovo u Dalmaciji,odskače svojim pristupom i temama. Definitivno je osvojila simpatije ljudi, a otkriva nam što stoji iza njene zanimljive priče i neobičnog načina komunikacije.

Što vam znači to 'mala žena...'?

- 'Mala žena iz Trogira' je ironija na ulogu žene u našem društvu. Napravili smo pojedine iskorake, ali u arhaičnom odnosu prema ženama još smo daleko iza 2019. Mala žena, ženica, je za krevet, špaker, za čistiti, prati robu, odgajati djecu, a ne za raspravljati o “bitnim stvarima”. U najboljem slučaju moramo izabrati želimo li biti uspješne u poslu, karijeri ili želimo biti žene i majke. Ja sam supruga, majka i domaćica. Na to sam ponosna i to me ne čini manje vrijednom ili manje pametnom od muških kolega. Htjela sam poručiti da eto jedna “ženica” iz Trogira može napraviti dobre stvari u politici i gurnuti u prvi plan teme koje su stvarno bitne. Ne moram biti glasna, ne moram se tući, psovati i vrijeđati niti raspravljati o pozdravima, avionima, žicama, pločama, krvnim zrncima da bih bila primijećena. Vjerujem da sam u tome i uspjela.

Videa kakve objavljujete nisu često viđena na domaćoj političkoj sceni.

- Nisam ni ja, ha, ha... Videa na mojim službenim stranicama su stvarne situacije iz mog života kroz koje sam provukla teme koje su mi važne. Vjerujem da je to puno bliže ljudima nego duge govorancije i nepregledni tekstovi s nejasnim i suhoparnim porukama, a pogotovo se to odnosi na one koje smatram sličnima meni - na ljude neopterećene lijevima i desnima i propalim ideologijama, na one koji ne traže konflikt nego žele normalnu i tolerantnu državu u kojoj se može živjeti pristojan život.

Odakle 'mala žena' na listi za Europski parlament?

- Do toga je došlo nekako spontano, meni se čini kao samo par koraka otkad sam u politiku ušla na mala vrata pa do danas. Moja ekipa se nije mogla načuditi da sam odabrala nešto što i nije baš najpopularnije zvanje danas, ali kada se osvrnem na mojih šest godina u HNS-u vidim da je vrijedilo svakog truda. Kada se dokažeš 'kod kuće' i vidiš da možeš učiniti promjenu u svojoj sredini, ne odbijaš čast da to isto probaš raditi i za Hrvatsku u Bruxellesu, a posebno mi je stalo da dokažem koliko jedna mala žena iz Trogira može postići pa da tako ohrabrim i druge žene.

Za što se planirate zalagati u EU parlamentu ako budete izabrani?

- Moj glavni fokus je kroz zakonodavstvo potpuno ukloniti mogućnost da muškarci i žene na istim pozicijama imaju različite plaće, na štetu žena naravno. Tu sam posebno motivirana jer sam i sama doživjela tu vrstu diskriminacije, a pri tom je moj kolega imao niži stupanj obrazovanja nego ja. Neke zapadne zemlje to su već regulirale i želim da isto napravi i Hrvatska. Istinski ne mogu trpjeti takvu niti bilo kakvu drugu diskriminaciju – od toga kako tko moli, koga voli, kako se oblači, ima li nekakav invaliditet. Želja mi je raditi na zaštiti prava svih članova društva koji su na bilo koji način ugroženi ili diskriminirani. Također, moja i misija HNS-a je učiniti poslovanje jednostavnijim i bržim, bez suvišne papirologije i nameta te unaprijediti obrazovanje na svim razinama da nam djeca ne moraju tražiti bolje prilike i stipendije u inozemstvu.Radila bih na percepciji i povjerenju građana u institucije EU i želja mi je da se da veći značaj visokim tehnologijama i inovacijama, a posebno da se izjednače velike razlike u regionalnom razvoju. Neću birati na koja vrata pokucati i pred kim govoriti ako mi se otvori prilika da napravim promjenu na bolje. Predsjedanje Hrvatske u 2020. moramo iskoristiti kao ulaznicu u te velike urede i zauzimanje početnih položaja, a kasnije nas čeka posvećen i beskompromisan angažman.

Kažete da ste već napravili promjene u svojoj sredini. Koji su vaši dobri projekti u Trogiru? Zašto bi birači vama trebali dati glas?

- U Trogiru smo u posljednje dvije godine realizirali 14, a pripremili preko 50 milijuna kuna projekata iz fondova EU. Prvi u Dalmaciji smo pokrenuli projekt participativnog budžetiranja koji sam osmislila i koordinirala, a kojim smo građane direktno uključili u kreiranje proračuna i upravo završavamo posljednji od 30 projekata koje su oni odabrali. Posebno sam ponosna na to što smo baš svakom djetetu kojemu je bio potreban osigurali asistenta u nastavi. Realiziran je projekt 'Dječji vrtić partner obiteljima' kroz koji je omogućen produženi boravak u vrtiću te logopedi, defektolozi i sportske grupe. U procesu je projekt obnove starog kina koje će postati multimedijalni prostor višenamjenski prostor za kulturu i radni prostor za naše freelancere. Uskoro predstavljamo projekt brendiranja destinacije koji smo također pokrenuli prvi u Dalmaciji i kojim ćemo drugima postaviti standarde. Još su tu deseci projekata, ali ovi su mi najvažniji i najbliži.

Smatrate li da je EU dobar projekt?

- To je jedini projekt u kojem se Hrvatska može slobodno razvijati. Mislim da nismo ni svjesni koliko nam se prilika otvorilo ulaskom u EU. Istina da još uvijek ne koristimo maksimalno prednosti, ali teško je dobiti na lotu ako barem ne uplatiš lutriju.

Nositelj vaše liste je međimurski župan Matija Posavec. Zašto ste prihvatili biti na njegovoj listi?

- Iz velikog poštovanja prema rezultatima koje ostvaruje u svojoj županiji i jer vjerujem dijelimo iste svjetonazorske i profesionalne vrijednosti. Često mi u Dalmaciji kažemo da se u mnogim stvarima trebamo ugledati na ekipu sa sjevera koja nam od davno izgleda kao EU, a upravo je Matija postavio standarde i postigao dobar imidž te regije koju nastojimo kopirati. Matija je sposoban, uspješan i dokazan župan, a prije svega jednostavan čovjek. Da nam je više Matija, gdje bi nam bio kraj. Ali moram istaknuti da HNS-ova lista ima 12 zaista kvalitetnih i dokazanih ljudi, neopterećenih ideologijama, i kome god da građani odluče dati svoj glas neće pogriješiti.

Izlaznost na EU izbore kod nas još uvijek nije u visokom postotku. Što biste poručili biračima – zašto da izađu na izbore 26. svibnja? Što im može biti motiv?

- Vjerujem da je vrijeme za nove, mlađe generacije političara koji nemaju vremena za rasprave o krvnim zrncima, pločama i pozdravima, nego se bave temama zaista bitnima za normalan život u Hrvatskoj. Ako zaista svi odustanemo i dignemo ruke, tko će biti glas građanske i pristojne Hrvatske koja želi raditi i od tog rada pristojno živjeti. Birački listić zaista je najjače oružje koje građani imaju u borbi za bolje sutra, a budućnost Europe i budućnost Hrvatske pod istim su nazivnikom. Netko u ime građana mora krenuti u tu borbu, zbog nas i zbog naše djece kojoj smo to dužni. Prihvaćam taj izazov, a avione i kamione ostavljam velikim političarima.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare