Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash KAKO JE TO MOGUĆE? Napadačica na psihijatricu radi u školi

KAKO JE TO MOGUĆE? Napadačica na psihijatricu radi u školi

Žena je u istražnom zatvoru

Stravični napad nožem na liječnicu u jednoj privatnoj ordinaciji u Virovitici pokazao je još jednom koliko su zaposleni u javnim službama izloženi nasilju i unatoč tome što su unazad četiri godine dobili status službene osobe te se prema Kaznenom zakonu napad na njih tretira kao kazneno djelo.

Napad od prošlog vikenda poziva na uzbunu tim više što je napadačica na liječnicu, inače njezina pacijentica, zaposlena kao tajnica u jednoj virovitičkoj školi. Tako se uz pitanje zaštite liječnika od napada pacijenata ili članova njihovih obitelji otvara i drugo pitanje - kako je osoba koja je nožem izbola svoju liječnicu uopće mogla raditi u školi? Odgovor na to pitanje Novi list je pokušao dobiti u školi, no ravnatelj nije htio razgovarati o slučaju, već ih je uputio na policiju.

Dok istraga traje, a napadačica je zbog prijetnje za okolinu smještena u istražni zatvor, predstavnici zaposlenih iz oba sustava upozoravaju da nadležni, kad je riječ o nasilju, postupaju tek kad se nešto dogodi.

Na loš sustav sigurnosti upozoravaju i u Hrvatskom školskom sindikatu Preporod, gdje se čude što nema podataka o tome djeluju li uopće mjere ugrađene u Kazneni zakon.

'U ovoj zemlji ne postoji evaluacija, analiza učinaka pojedinih rješenja, pa ne znamo je li nakon izmjene KZ-a nasilje nad zaposlenima u porastu, stagnira ili je manje, kako bismo znali je li ta mjera djelotvorna', kazao je Željko Stipić, predsjednik Preporoda.

'Nasilja ima, mi živimo stvarnost koja je kontaminirana nasiljem, i teško je očekivati da će škole i bolnice biti od toga izuzete. Kad je u pitanju sigurnost u školama, smatra se da bi u svakoj školi trebalo procjenjivati stanje sigurnosti, a svaka bi škola trebala imati svoj akcijski plan s mjerama zaštite, usklađen između ravnatelja, školskog odbora, nastavničkog vijeća i lokalne zajednice', dodaje Stipić.

'U pojedinim školama možda nije dovoljno ni da imate zaštitare, a negdje su i kamere suvišne, ovisi o tome kakva je sredina. Imate male seoske sredine gdje se svi znaju i zapravo nema potrebe za nekakvim nadzorom, a s druge stane imate velike gradove, kvartove gdje se trguje narkoticima, gdje cvate kriminal, i tu su vjerojatno potrebni i zaštitari na ulazu. Nije normalno da na ulazu u javnu ustanovu s 500 učenika nema nikoga, pa ni portira, nego vas dijete od 11 godina pita koga trebate', ilustrira Stipić.

Kako se pak dogodilo da u školi radi osoba koja je sposobna počiniti ovako težak fizički napad te je očito opasna za okolinu, utvrđivat će nadležne službe.

Vaša reakcija na temu