Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Doiler Sanjuan from Pixabay Dva pacijenta preminula u čekaonici Hitne u Zagrebu, evo što kažu nadležni

Dva pacijenta preminula u čekaonici Hitne u Zagrebu, evo što kažu nadležni

'Nikada nisu prepušteni sami sebi'

U čekaonici Hitnog prijema Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu kraljem veljače preminulo je dvoje pacijenata.

Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici. Zbog popunjenosti svih kreveta u opservaciji hitnog prijema, oni su, kako doznaje Zagreb.info, umjesto u bolnički krevet smješteni u ležeća transportna kolica.

Prvi je pacijent preminuo u noći s 20. na 21. veljače. Njegovo je beživotno tijelo navodno u jutarnjim satima pronašla obitelj. 

Samo nekoliko dana kasnije slično se dogodilo i s pacijentom dopremljenim iz doma umirovljenika. Dovezen je radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a nakon zamjene je u ležećim transportnim kolicima u čekaonici čekao ranije pozvani sanitetski prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom. Kada su stigli djelatnici saniteta, uočili su da je mrtav. 

'U oba slučaja radi se o smrti pacijenata unutar 24 sata od dolaska u Hitni prijem bolnice. U oba slučaja smrt kod pacijenata prvo su uočile vanjske osobe, odnosno obitelj pokojnika i zaposlenici sanitetskog prijevoza, o čemu su obavijestili osoblje bolnice', kazao je za Zagreb.info upućeni izvor. 

Bolnica potvrdila smrtne slučajeve

Osim toga, obitelj jednog od preminulih angažirala je i odvjetnika koji je za Zagreb.info ove navode i potvrdio. Obitelj sada traži izuzimanje medicinske dokumentacije pokojnika i video zapis s nadzornih kamera u bolnici.

Ni ravnateljstvo bolnice ove navode nije negiralo. Iz Uprave Svetog Duha potvrdili su da su se oba ova slučaja dogodila, ali i da to nisu jedini slučajevi. Kazali su da takve situacije na Hitnom prijemu bolnice nisu rijetkost.

'Središnji Hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mjestu objedinjene internistička, neurološka, kirurška i urološka djelatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stupnju hitnosti koji kod dolaska utvrđuje trijažna sestra, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo liječnika specijalista hitne medicine', objasnili su. 

Otkrili koliko je preminulih na Hitnoj

Dodali su da smrt na Središnjem hitnom prijemu nije rijetkost jer često dolaze teško oboljeli pacijenti. Otkrili su i koliko ih je ove godine preminulo na Hitnoj.

'Nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi, s brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tijekom zbrinjavanja preminu. Od početka godine je u našem središnjem hitnom prijemu nažalost preminulo ukupno 26 bolesnika - 14 u siječnju, 8 u veljači i 4 u ožujku', kazali su. 

A kada je riječ o dvoje pacijenata iz ove priče, za preminulog 21. veljače naveli su kako su zatražili opširna očitovanja svih prisutnih tijekom pružanja zdravstvene zaštite. 

'Iz opširnih očitovanja utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog općeg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i liječnika, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije', poručili su.

Na upit o drugom preminulom pacijentu iz doma za umirovljenike, Uprava je potvrdila da je u bolnicu dovezen kolima Hitne pomoći zbog bolova u području mokraćnog mjehura i zastoja urina.

'Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13.45 otpušten iz ambulante i obaviješten je sanitetski prijevoz kako bi ga vratio kući. Inače, radi se o pacijentu starije životne dobi s brojnim pridruženim bolestima, preboljelim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća. Pacijent je tijekom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16 sati pacijent je razvio kardiocirkulacijski zastoj nakon kojeg je preminuo', otkrili su iz Uprave. 

'Pacijenti nikada nisu prepušteni sami sebi'

Iz bolnice su istaknuli i da pacijenti kojima je potreban sanitetski prijevoz isti nakon otpusta iz Središnjeg hitnog prijema čekaju u zajedničkoj čekaonici. Njoj, dodali su, sanitet ima najbliži i najbolji pristup.

'Pod neprestanim su nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, osim što ih samoinicijativno obilazi, reagira odmah i na svaki poziv', poručila je Uprava KB-a Sveti Duh.

Tvrde kako se svaki smrtni ishod prezentira i analizira na jutarnjim stručnim kolegijima u svrhu utvrđivanja činjenica i daljnjeg postupanja te kako je u oba ova slučaja liječenje provedeno prema svim pravilima struke.

'Djelatnici naše bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese', zaključili su.

Vaša reakcija na temu