Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Cijene u lancima popisivala 'specijalizirana firma', platili smo toi 200.000 kuna

Cijene u lancima popisivala 'specijalizirana firma', platili smo toi 200.000 kuna

Od danas su na vladinoj aplikaciji ukupno 10 trgovačkih lanaca

Ministar gospodarstva Davor Filipović komentirao je uoči energetske konferencije u Rijeci cijene energenata te Vladinu aplikaciju Kretanje cijena na kojoj je od danas 10 trgovačkih lanaca Cijene energenata na svjetskom tržištu padaju već neko vrijeme, a Filipović kaže da bi volio reći da će se ti trendovi nastaviti trendovi te da se energetska kriza privodi kraju.

'No dok god traje brutalna ruska agencija ne možemo govoriti da nema krize i da neće više biti poremećaj to se tiče energetike, i cijena goriva i plina i električne energije. No dobro je da su se cijene stabilizirale. Kada govorimo o plinu, nakon što smo na europskoj razini donijeli odluku o ograničenju maksimalne cijene plina, od onda su krenule prema dolje. Jučer je bila oko 40 eura po megavatsatu, a projekcije su da će biti od 40 do 50 tijekom cijele godine. Sve se može promijeniti, ali sada je situacija zadovoljavajuća', rekao je Filipović, javlja N1.

Kada su u pitanju naftni derivati ministar je najavio da od sljedećeg možemo očekivati osjetno pojeftinjenje diezela. Još se ne zna što će biti s benzinom - ili će ostati ista cijena ili će biti lagani pad, rekao je.

Podsjetio de da je Vlada kroz dva paketa mjera ograničila cijene električne energije te tako pomogla i građanima i gospodarstvenicima.

'Kad usporedite Zagreb s drugim europskim metropolama samo u  je Budimpešti niža cijena električne energije. Nastavit ćemo tako dalje štititi građane i poduzetnike', rekao je Filipović.

Od danas će na vladinoj aplikaciji Kretanje cijena biti sedam novih trgovačkih lanac. Uz Tommy, Konzum i KTC koji od početka šalju cijene, Vlada je odlučila sama popisati cijene u drugim lancima.

'Nije se ništa promijenilo, od početka imamo tri lanca - Tommy, Konzum i KTC koji su se izuzetno ponijeli prema svim hrvatskim građanima jer su dostavili zatražene cijene za oko 350 proizvoda. Druge lance smo još jednom ovaj tjedan pozvali da se dobrovoljno priključe inicijativi no nisu to napravili. Mi smo te cijene popisali i građani od danas imaju na aplikaciji 10 lanaca i moći će donositi informirane odluke o kupovini i odlučiti kome dati povjerenje. Za popisivanje smo angažirali tvrtku koja se specijalizirano time bavi i ona će to obavljati dok god bude potrebe za aplikacijom. Trošak je ispod 200.000 kuna ispod godinu dana', rekao je Filipović. 

Dodao je da je aplikacija do sada posjećena 440.000 puta.

Vaša reakcija na temu