Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Martaposemuckel from Pixabay Evo koliko sad možete zaraditi na narodnim obveznicama

Evo koliko sad možete zaraditi na narodnim obveznicama

Cijena im je pala, prinos narastao

Kamate na narodne obveznice prilikom upisa iznosile su 3,65 posto. Kako im je sad cijena pala, prinos koji će ostvariti netko koji ih je kupio po cijeni od 99,88 posto nominale iznosit će 3,6507 posto.

Govorimo o tzv. tekućem prinosu koji se računa kao odnos godišnje kuponske kamate i tržišne cijene obveznice te se razlikuje od prinosa do dospijeća, što se računa po sasvim drugoj formuli i uzima u obzir veličinu i dinamiku svih novčanih primitaka od kamata do dospijeća obveznice prema njenoj tržišnoj cijeni.

Drugim riječima, oni koji su obveznice prodali jučer nisu izgubili gotovo ništa dok su njihovi kupci ‘zaradili’ tek nekoliko centi.

Prinos obveznice obrnut je u odnosu na njenu cijenu - što je cijena obveznice niža, prinos joj raste jer ulagač plaća manje od nominalnog iznosa uplaćenog prilikom upisa, na što ubire obećanu kamatu, naravno ako drži obveznicu do dospijeća, piše T-portal.

Vaša reakcija na temu