Piletina je jedno od najčešće korištenih mesa u domaćinstvima širom svijeta, ali istovremeno i jedna od najosjetljivijih namirnica kada je riječ o čuvanju i sigurnosti.
Pogrešno skladištenje može dovesti do razvoja opasnih bakterija poput Salmonelle ili Campylobactera, koje mogu izazvati ozbiljne trovanja hranom.
Stručnjaci za sigurnost hrane savjetuju da sirova piletina nakon otvaranja smije stajati u frižideru najviše do dva dana. Temperatura u frižideru mora biti ispod 4 °C, a piletina mora biti dobro zatvorena – idealno u posudi s poklopcem ili omotana plastičnom folijom kako bi se spriječio kontakt s drugim namirnicama, piše N1.
Ako primijetite neobičan miris, promjenu boje ili sluzavu teksturu - piletinu obavezno bacite.
Kada se piletina termički obradi - bilo da je kuhana, pečena ili pržena - može se čuvati u frižideru 3 do 4 dana. I ovdje vrijedi isto pravilo: zatvorena posuda, temperatura ispod 4 °C i izbjegavanje kontakta sa svježim namirnicama.
Ako znate da nećete upotrijebiti piletinu unutar 1–2 dana, najbolje rješenje je zamrzavanje. Sirova piletina u zamrzivaču može trajati do 9 mjeseci.
Kuhana piletina može se zamrzavati i do 4 mjeseca, iako može postati lošije teksture.