Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Boris Luetić Vrhunac festivala domaće spize u Podgori i Baškoj Vodi: Autentica ulazi u uzbudljivu završnicu!

Vrhunac festivala domaće spize u Podgori i Baškoj Vodi: Autentica ulazi u uzbudljivu završnicu!

Zabilježite datum i dođite po zalogaj tradicije, kap veselja i šaku morskog šarma

Tamo gdje se susreće more, tradicija i fantastična atmosfera. Omiljeni gastro festival Autentica bliži se samom završetku. Ukoliko ste propustili ukusne i mirisne fešte u Vrgorcu, Makarskoj, Brelima i Tučepima, ne brinite – veliko finale u Podgori (29. svibnja) i Baškoj Vodi (30. svibnja) tek nas očekuje! Svi koji su u mogućnosti prisustvovati festivalu, čeka ih fešta prepuna okusa, mirisa i glazbe uz nezaobilaznu dalmatinsku marendu.

Podgora – veličanstvena završnica festivala

Da se festival u velikom stilu privede kraju, zadatak je koji je pripao Podgori. Redovnom Autentica Market sajmu (od 15.00–21.00) dodat ćemo još jedno zrnce uzbuđenja uključivši i izložbeni ‘morski kutak’, a radionicama – zrnce soli!

Od 16.00 do 17.00 sati, na radionici ‘Tko se boji soli još?’, saznat ćemo kako pravilno spremiti jedno od odista iskonskih dalmatinskih jela – slane srdele! – a naročito nas veseli radionica koja slijedi odmah nakon toga, ‘Motar – biljka koja voli sol’ (17.00–18.00)! O samozatajnoj biljci koja voli provoditi vrijeme uz sunce, grebenje i litice uz more slušat ćemo od gostiju iz šarmantnog gradića sa najstarijom aktivnom solanom na svijetu – Stona!

Na dan festivala možete uživati u okusima Dalmacije u konobama i restoranima po promotivnim cijenama: Bistro Taste – Hotel Medora Auri, uljara i kušaonica Acinger, Ahipara, 2 Monkeys i restoran Roko.

Od 15.00 do 20.00 sati, opustit ćemo se uz izbor pića koji izaziva zazubice – osim svilenkastog okusa podgorske verzije koktela, guštat ćemo i u zdravim Kocha Kombucha pripravcima te kavici na podgorski način, a oni koji gušte u finoj kapljici žele spojiti s umjetnošću, rado će se priključiti radionici Kist & vino (18.00–20.00) čija je tema ovog puta ‘50 nijansi plave’!

Pronaći ćemo vremena i za gastronomske i glazbene delicije, pa ćemo tako obavezno zaviriti u Dalmatinsku teću, koju u sklopu Autentica Cooking Show-a pripremaju kuhari Medora Hotels & Resorts od 18.00 do 20.00, ali i na koncertu klape Srdela u 20.00! Zahvaljujući glazbenom programu Autentica Vinyl u režiji DJ Renkya, u sofisticiranim glazbenim delicijama moći ćemo uživati od 15.00 pa sve do 20.00.

Baška Voda – vrijeme je za crni rižot, rafiole i vino

Posljednji dan festivala, 30. svibnja, bit će uistinu nezaboravan u Baškoj Vodi! Pored redovnog dijela programa, ovaj dan se slavi i Dan općine Baške Vode.

Pored Autentica Marketa, 14.00–21.00, Gastro Patrole, 11.00–13.00, te Barmen Show-a, 19.00–20.00, ovdje se naročito veselimo Autentica Wine radionici (16.30–17.30) koju će u konferencijskoj sali Luke Baška Voda (iznad restorana Puntin) održati jedan od najpoznatijih hrvatskih sommeliera, Danijel Čečavac.

Ne propustite od 18.00 do 20.00 sati Autentica Cooking Show – na kojem će lokalni ugostitelji: chef Berislav Tomljenović iz restorana Del Posto i Pero Cvitanović iz restorana King spremati crni rižoto, te općinske udruge DVD Baška Voda i Promajna te Moto klub Baška Voda pripremati tunu na gradele. Bit će tu i mnoštvo drugih jela, delicija i domaćeg vina.

Nakon što počastimo nepca vrhunskom vinskom kapljicom, u 17.00 sati vrijeme je za slasnu deliciju – vrijedne baškovoške domaćice zasukat će rukave i okušat se u spremanju čuvenih baškovoških rafiola!

Rafioli u kojima caruju bademi, agrumi i maraschino, pravi su gastro predstavnici Dalmacije, a ocjenjivat će ih stručni žiri u sastavu: Marija Granić, vlasnica slastičarne, Marica Topić, slastičarka hotela Baška Voda i Marija Vučković, vlasnica tradicionalnog brenda ‘Mara Uštipak’.

Da se vinom može čak i slikati, saznat ćemo na Rintintina Vinorel radionici (18.00–20.00), gdje ćemo isprobati tematsko slikanje vinom na papiru, nakon kojeg slijedi defile općinske glazbe Baške Vode, smotra mažoretkinja te koncert grupe Roso & Brothers (20.00). Za sam kraj manifestacije u 21.00 sat očekuje nas veliki vatromet.

Sve dane trajanja festivala, dalmatinsku marendu može se naručiti u restoranima i konobama: Del Posto, Portun, King, La Colomba, Karlo i Puntin po promotivnim cijenama.

Raspored događanja

Podgora

14.00–15.00 – gastro patrola s poznatim chefovima i novinarima

15.00–21.00 – Autentica Market – domaći OPG proizvodi i morski kutak

15.00–17.00 – Autentica Kids – radionica & škola ribolova ‘Riba ribi grize rep’

16.00–17.00 – workshop – soljenje srdela ‘Tko se boji soli još?’

17.00–18.00 – radionica – ‘Motar biljka koja voli sol’

15.00–20.00 – Barmen Show – kokteli, kombucha & kava na podgorski

18.00–20.00 – Kist & vino – slikanje uz more ‘50 nijansi plave’

18.00–20.00 – Cooking Show – Dalmatinska teća s chefovima Medora Hotels

15.00–22.00 – Vinyl Music – DJ Renky pušta po svom

20.00 – koncert – Klapa Srdela

Baška Voda

11.00–13.00 – gastro patrola s poznatim chefovima i novinarima

15.00–21.00 – Autentica Market – domaći OPG proizvodi i morski kutak

16.30–17.30 – wine workshop by Čečavac, konferencijska sala iznad restorana Puntin

17.00–18.00 – natjecanje u spremanju rafiola

18.00–19.00 – Kist & vino – radionica

18.00–19.00 – Cooking Show – Dalmatinska teća

20.00 – međunarodna smotra mažoretkinja i općinske glazbe

21.00 – vatromet i koncert Roso & Brothers

Vaša reakcija na temu