U subotu, 3. svibnja 2025., u 10.30 sati, Gradska fontana u Vrgorcu ponovno će postati središte jedne od najmirisnijih i najautentičnijih gastronomskih manifestacija u regiji – fešte 'Spužarica'. Ova jedinstvena proslava posvećena je tradicionalnom jelu od puževa – spužima – koje se u Vrgorskoj krajini priprema i konzumira već stoljećima.
Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha i iznimnog odaziva, ovogodišnja 'Spužarica' donosi još bogatiju ponudu autohtonih jela, glazbeni program uživo, lokalne proizvode te sadržaj za djecu. Središnja zvijezda fešte bit će delicije pripremljene od spuža: spuži na ljutiku, zapečeni spuži s mirodijama, kajgana sa spužima i druge starinske poslastice. Ova jela pripremat će učenici i nastavnici Odjela za kuharstvo Srednje škole Tina Ujevića te iskusni kuhari Restorana Kula iz Vrgorca.
Fešta ima i humanitarnu notu – sve donacije prikupljene tijekom događaja namijenjene su Udruzi djece s posebnim potrebama 'Osmijeh' iz Vrgorca. Suorganizator je Društvo prijatelja vrgorske starine.
Uz gastronomsku ponudu, atmosferu će dodatno obogatiti Gradski puhački orkestar Ljudevit Bačić, dok će posjetitelji moći uživati i u signature koktelima od nagrađivanog domaćeg Poetica gina, autohtonim vinima obitelji Pilač te bogatom ponudom lokalnih proizvoda. Najmlađe će razveseliti posebno uređen dječji kutak s napuhancima.
Spužarica je od ove godine i službeni dio festivala Autentica Food & Wine – Makarska Riviera, što dodatno potvrđuje njezinu važnost u očuvanju lokalne baštine. Tijekom svibnja specijaliteti od spuža bit će dostupni i na jelovnicima nekoliko restorana na širem području:
- Restoran Kula, Vrgorac
- Restoran Pilač, Vrgorac
- Izletište Andrija, Kotezi
- Restoran Argentina, Duge Njive
Povijesni kontekst: Spuži kao simbol trajanja
Gastronomska tradicija Vrgorca nije samo živa kroz kuhinju – potvrđena je i kroz povijesne zapise. Povjesničar Branko Radonić, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine, u Državnom arhivu u Dubrovniku pronašao je dokument iz 1924. godine koji potvrđuje da se spuži tada aktivno skupljaju na području vrgorske općine. U to vrijeme, Vrgorac je bio iznimka unutar tadašnje Dubrovačke oblasti, a njegovanje običaja skupljanja i priprave spuža izdvaja ga i danas kao čuvara jedinstvene kulinarske baštine.
Naziv 'spužarica' u lokalnom govoru označava i vrstu kiše – sitnu, proljetnu ili jesensku – idealnu za pojavu spuža u prirodi. Upravo tada, privučeni vlagom, spuževi izlaze iz svojih skrovišta, čime se otvara sezona njihova prikupljanja i kuhanja.
Organizatori pozivaju sve ljubitelje domaće hrane, običaja i dobre zabave da dođu 'gladni tradicije' u subotu, 3. svibnja, na Gradsku fontanu u Vrgorcu. Očekuje vas dan ispunjen mirisima, okusima, glazbom i osmijehom zajedništva – slavlje baštine koje spaja prošlost i sadašnjost na najukusniji mogući način.