 
                        U utorak, 4. studenog, u Omišu, svečano će se otvoriti festival Grand Gourmet 2025.
Otvaranju će prethoditi predstavljanje knjige Vino Dalmatia u 18 sati, rezultat suradnje Katherine Pepper, autorice i urednice iz New Yorka s adresom na Braču, i Udruženja Vino Dalmacije, koje okuplja vinare i vinogradare iz sve četiri dalmatinske županije.

Pepper, dugogodišnja vinska edukatorica, novinarka i osnivačica magazina Cheers Croatia, kroz ovo izdanje želi dodatno afirmirati dalmatinska vina na svjetskoj sceni. Knjiga, nastala uz stručnu podršku Udruženja Vino Dalmacije, donosi detaljan i autentičan uvid u vinogradarske regije, autohtone i međunarodne sorte te povezanost vina, kulture i prirode Dalmacije.
Festival Grand Gourmet, koji se ove godine održava po jedanaesti put, organizira Udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Grada Omiša, te turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Grada Omiša, kao i brojnih partnera i sponzora.
Nakon otvorenja slijede dva dana natjecanja, edukacija, degustacija i majstorskih radionica s renomiranim chefovima i stručnjacima iz HoReCa sektora.
PROGRAM:
4. – 7. studenoga 2025. / Hotel Plaža Omiš
UTORAK / TUESDAY, 4.11.2025.
15.00–16.00 Masterclass za omiške ugostitelje – Zero waste i održivost u modernoj kuhinji / Željko Neven Bremec & ŠKMER / Gusarska konoba
16.00–17.30 Masterclass za omiške ugostitelje – Algoritam izrade vinske karte / Damir Zrno & Tomislav Panenić / Gusarska konoba
17.30 Sastanak natjecatelja i žirija / Dvorana Plaža
18.00 Promocija Vino Dalmatia / Katherine Pepper / Dvorana Plaža
19.00 Službeno otvaranje 11. Grand Gourmeta – Opening Ceremony / Dvorana Plaža
SRIJEDA / WEDNESDAY, 5.11.2025.
09.00–13.00 Natjecanje – Synchronised Service / Dvorana Plaža
10.00–14.00 Natjecanje – Barista Competition / Dvorana Plaža
11.00 Radionica – Dalmatinski pršut vs. Baranjska šunka & vino / Dvorana Mirabela
12.00 Villány masterclass – Vina francuskih kraljeva i mađarskih grofova: Cabernet Franc / András Horkay – CEWI / Dvorana Mirabela
09.00–17.00 Natjecanje – Chef’s Table / Gusarska konoba
11.00–14.00 Natjecanje – Konobari / Gusarska konoba
13.00 Vinski masterclass – Graševina TastEat / Dvorana Mirabela
14.00 Vinski masterclass – Crljenak / Tribidrag / Zinfandel / Daniel Čečavac & Vino Dalmatia / Dvorana Plaža
14.15 Radionica za bariste – Latte art, kava i matcha / Dvorana Plaža
15.00 Masterclass – Kava u gastronomiji / Dvorana Plaža
16.00 Panel – Destilerska scena u Hrvatskoj: izazovi i perspektive / Dvorana Plaža
17.00 Masterclass – Sous vide u kuhinji i baru / Dvorana Mirabela
18.00 Proglašenje pobjednika / Award Ceremony / Dvorana Plaža
ČETVRTAK / THURSDAY, 6.11.2025.
10.30 Masterclass – Sljubljivanje dalmatinskih likera i tradicijskih slastica / Dvorana Mirabela
11.00–18.00 Natjecanje – Bartenders Classic & Flair / Synchronized Cocktail / Dvorana Plaža
09.00–17.00 Natjecanje – Chef’s Table / Gusarska konoba
11.00–14.00 Natjecanje – Konobari / Gusarska konoba
12.00 Vinski masterclass – Entry Wine / Dvorana Mirabela
13.00 Masterclass – Pairing Lab: Sljubljivanje hrane i vina / Dvorana Mirabela
14.30 Masterclass – Akademija dalmatinskog pršuta: od Dalmacije preko Parme do Andaluzije i natrag / Dvorana Plaža
16.00 Radionica – Čokolada u restoranskom desertu / Dvorana Mirabela
17.30 Masterclass – Konceptni dalmatinski likeri u koktelima / Dvorana Mirabela
20.00 Proglašenje pobjednika / Award Ceremony / Dvorana Plaža
PETAK / FRIDAY, 7.11.2025.
Gastronomski storytelling Omiš / Gradske lokacije