Hrvatski sommelier klub organizira 27. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se, pod pokroviteljstvom HTZ-a i TZ Kvarnera, održati 2. i 3. prosinca 2024. u opatijskom hotelu Ambasador.
Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 2. prosinca u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 40 minuta, anoniman je (pod šifrom) a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke. Praktičan dio traje 10 minuta i sastoji se od degustacije 'na slijepo' i pisanog opisa vina. Kandidat je dužan: ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo.
U polufinale ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu.
U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina 'na slijepo', prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i sl.
U sklopu natjecanja održati će se masterclass radionica kultne vinarije iz Rioje - Marqués de Murrieta. Sommelieri i uzvanici imat će priliku kušati vina:
Pazo Barrantes 2021
Marques de Murrieta 2019
Gran reserva 2016
Capellanía 2019
Castillo Ygay 2012
Dalmau 2019
Castillo Ygay Blanco 1986
Finalni dio natjecanja održat će se 3. prosinca u hotelu Ambasador s početkom u 15 sati i otvoren je za publiku te će se izravno prenositi putem live streama na sljedećem linku.
Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 18 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima i wine barovima.
Podsjećamo, prošlogodišnji 26. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Kristijan Harjač sommelier rovinjskog restorana Agli Amici.
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana - ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).
Više o HSK-u pronađite ovdje.