Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Slatko, zdravo i domaće: Namaz od jabuka koji će osvojiti cijelu obitelj

Slatko, zdravo i domaće: Namaz od jabuka koji će osvojiti cijelu obitelj

Donosimo recept

Ako tražite zdravu i ukusnu alternativu klasičnim namazima punim šećera i aditiva, donosimo vam recept za domaći namaz od jabuka. Jednostavan je za pripremu, pun vlakana i prirodne slatkoće, a možete ga koristiti kao namaz na kruhu, dodatak palačinkama ili preljev za zobenu kašu.

Zašto baš jabuke?

Jabuke su bogate vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Njihova prirodna slatkoća omogućuje da u ovom receptu nema potrebe za dodavanjem rafiniranog šećera. Osim toga, termičkom obradom dobivamo namaz kremaste teksture i divnog mirisa koji podsjeća na domaće pite od jabuka.

Sastojci:

- 5 većih jabuka (po mogućnosti domaćih, slatkih sorti)

- 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)

- 1 čajna žličica cimeta

- prstohvat mljevenog đumbira (opcionalno)

- 1 čajna žličica soka od limuna

- 100 ml vode

Priprema:

Jabuke ogulite, očistite i narežite na manje komade.

Stavite ih u lonac zajedno s vodom i sokom od limuna, pa kuhajte na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju (oko 20 minuta).

Dodajte cimet, a po želji i malo meda ili javorovog sirupa ako želite slađu verziju.

Kada su jabuke kuhane, sve usitnite štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatku kremu.

Ohladite i čuvajte u staklenoj teglici u hladnjaku do 7 dana.

Kako koristiti namaz od jabuka?

Namažite ga na integralni kruh ili tost za zdrav doručak.

Poslužite ga kao prirodni preljev za palačinke ili vafle.

Dodajte žlicu u zobene pahuljice ili grčki jogurt.

Možete ga koristiti i kao nadjev za pite ili kiflice.

Savjet: Ako želite duže čuvati namaz, možete ga pasterizirati i spremiti u sterilizirane staklenke – tako će trajati i nekoliko mjeseci.

Ovaj zdravi namaz od jabuka odlična je ideja za sve koji žele uživati u slatkom, a pritom se hraniti prirodno i bez suvišnih šećera.

Vaša reakcija na temu