Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jill Wellington from Pixabay Savjeti i trikovi za prirodno bojanje uskrsnih jaja

Savjeti i trikovi za prirodno bojanje uskrsnih jaja

Zdravije i zabavnije

Prirodno bojenje uskrsnih jaja je divna tradicija – jednostavno, bez kemikalija i u jako lijepim, zemljanim tonovima. Postoji mnoštvo prirodnih alternativa za bojenje jaja kojima ćete svojim pisanicama dati poseban osobni pečat i pritom se dobro zabaviti pa Novi list redlaže nekoliko trikova za pretvaranje običnog jajeta u pisanicu.

Prije bojenja napravite pripremu tako što ćete izvaditi jaja iz hladnjaka i držati ih na sobnoj temperaturi. Pripremite sol, lonac za boju i rukavice. Jaja stavite da se kuhaju – prelijte ih hladnom vodom u koju ćete dodati žlicu soli da ne bi puknula prilikom kuhanja.

Kada se skuhaju, očistite ih spužvicom i octom da bi se boja što bolje primila.

Ružičastu boju jaja možete dobiti od cikle tako da zakuhate litru vode, dodate žlicu soli i u proključalu vodu dodate 800 grama cikle. Jaja dodajte kada se smjesa sa ciklom ohladi i potom ih ostavite u kutiji za jaja da se osuše.

Ako želite ljubičasta jaja, možete ih bojiti u crnom vinu. Učinit ćete to tako što ćete staviti jaja u lonac i potom uliti vino u količini koja će prekriti sva jaja stavljena u lonac. Kuhajte na laganoj temperaturi petnaestak minuta i nemojte ih okretati.

Nakon kuhanja, ostavite ih u zdjeli da se ohlade, a tek potom ih stavite u kutiju za jaja da se potpuno osuše.

Svjetlozelene i zelene pisanice možete dobiti od zelenog čaja i listova kadulje. Prvo ćete zakuhati pola litre vode u kojoj ćete prokuhati vrećicu zelenog čaja i pola žličice mljevenih listova kadulje. Jaja ćete staviti u rashlađenu otopinu, a potom na karton da se osuše.

Tamnije zelene pisanice dobit ćete u kombinaciji sa špinatom. Zakuhat ćete litru vode, dodati žlicu soli i kada voda proključa, ubaciti šaku špinata. Jaja ponovno ostavljate u rashlađenoj otopini prije nego ih složite da se suše na karton.

Još boja

Plava – ljubičasti kupus – 2 šalice kupusa + 4 šalice vode

Žuta – kurkuma u prahu – 2 žlice kurkume + 4 šalice vode

Smeđa – crni čaj ili kava – 3-4 vrećice čaja ili 2 žlice kave

Tradicionalno bojenje pisanica uključuje luk i najlonke, a rezultat su klasične pisanice. Trebat će vam ljuske crvenog luka, jaja, najlonke, špaga i listovi raznih trava (poput peršina). U lonac stavite 2-3 šake ljuski crvenog luka i zalijte vodom.

Odrežite komade najlonki i na jaje složite biljku pa sve obložite najlonkom i zavežite špagom. U vodu s ljuskom složite tako pripremljena jaja i kuhajte desetak minuta. Ostavite jaja da se ohlade u loncu, a potom maknite najlonke i biljke.

Tradicionalno se premazuju slaninom za dodatni sjaj, ali možete ih premazati i uljem.

Vaša reakcija na temu