Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Topla zimska zobena kaša

RECEPT Topla zimska zobena kaša

Zdravi početak dana koji grije i tijelo i dušu

Zimska jutra traže toplinu, a malo što grije bolje od zdjele kremaste zobene kaše. Osim što je gotova za nekoliko minuta, zobena kaša odličan je izvor vlakana, sporootpuštajućih ugljikohidrata i nutrijenata koji daju dugotrajnu energiju. Uz nekoliko aromatičnih zimskih dodataka, ovaj jednostavan obrok pretvara se u pravu poslasticu.

Zobena kaša u zimskom izdanju često uključuje začine poput cimeta, đumbira ili muškatnog oraščića, koji pružaju toplinu i ugodan miris, a istovremeno imaju i blagotvoran učinak na probavu i imunitet. Dodate li sušeno ili pečeno voće, orašaste plodove i malo meda ili javorova sirupa, dobit ćete savršenu ravnotežu slatkoće, teksture i hranjivosti.

Ovaj recept savršen je za one koji žele brz, zdrav i ukusan doručak koji će ih držati sitima do ručka.

Recept za zimsku zobenu kašu:

Sastojci (1 porcija):

– 1 šalica mlijeka ili biljnog napitka (badem, zob, soja)

– 1/2 šalice zobenih pahuljica

– 1 mala žlica meda ili javorova sirupa

– 1/2 čajne žličice cimeta

– prstohvat đumbira u prahu

– prstohvat muškatnog oraščića

– 1 mala jabuka, naribana ili narezana na kockice

– šaka nasjeckanih oraha ili badema

– nekoliko brusnica ili grožđica (po želji)

Priprema:

U manji lonac ulijte mlijeko i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Kada se počne lagano pariti, dodajte zobene pahuljice i smanjite vatru. Umiješajte cimet, đumbir i muškatni oraščić te nastavite kuhati uz povremeno miješanje 5 do 7 minuta, dok kaša ne postane kremasta.

Dodajte naribanu ili narezanu jabuku i kuhajte još minutu kako bi pustila aromu. Maknite s vatre i zasladite medom ili sirupom.

Poslužite u zdjeli, a na vrh dodajte orahe i brusnice za dodatnu teksturu i bogatstvo okusa.

Ova zimska zobena kaša nije samo hranjiv doručak nego i trenutak potpune ugode. Topli začini, slatkoća jabuke i hrskavost orašastih plodova stvaraju savršenu zimsku kombinaciju koja će vas razveseliti svakog hladnog jutra.

Vaša reakcija na temu