Ovo je jedan od onih sočnih kolača koje može napraviti baš svatko! Ovaj kolač od jogurta može se jesti svaki dan - kao slatki doručak, desert... A uz dodatak voća dobiva posebnu slast, piše Miss Gastro.
Tipičan biskvitni kolač koji se peče u kalupu za kruh, obogaćen s malo brusnica, ili nekog drugog sušenog voća ili pak svježeg bobičastog voća, upravo je ono što ti treba za doručak ili popodnevni desert! Jogurt s kojim se ovaj kolač priprema, dat će mu sočnost i mekoću.
Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jest što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristiš istu čašicu od jogurta! Volumen čašice je 180 ml. Ako koristiš grčki jogurt koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne moraš povećati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.
U kolač od jogurta stavi voće koje ti je dostupno
Ako baš i ne voliš brusnice, a ovisno i o sezoni, možeš staviti voće koje imaš kod kuće, poput malina, višanja, trešanja ili uvijek dostupnih - grožđica! Ako nisi ljubitelj voća, možeš staviti i čokoladne kapljice.
Kod stavljanja svježeg voća, malo ga pobrašni prije nego ga staviš u smjesu kako ne bi potonulo na dno. Naravno, ako više voliš prazan biskvit, ne moraš dodati ništa.
Sastojci
jogurt 1 šalica
glatko brašno 2 šalica
šećer kristal 1 šalica
suncokretovo ulje 0,50 šalica
jaje 3 kom
prašak za pecivo 1 kom
vanilin šećer 1 kom
sol 1 prstohvat
brusnice 100 g
Postupak
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti ju jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke.
Dodati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
Dodati ulje, jaja i vanilin šećer.
Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru.
Preliti smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresti).
Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu.
I za kraj, kada je gotov, posipaj kolač šećerom u prahu i posluži uz neki fini voćni čaj! Na kolač možeš preliti i bijelu glazuru od šećera u prahu i limunova soka.