Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Congerdesign from Pixabay RECEPT Sočni kolač s jogurtom

RECEPT Sočni kolač s jogurtom

Za svaki dan

Ovo je jedan od onih sočnih kolača koje može napraviti baš svatko! Ovaj kolač od jogurta može se jesti svaki dan - kao slatki doručak, desert... A uz dodatak voća dobiva posebnu slast, piše Miss Gastro.

Tipičan biskvitni kolač koji se peče u kalupu za kruh, obogaćen s malo brusnica, ili nekog drugog sušenog voća ili pak svježeg bobičastog voća, upravo je ono što ti treba za doručak ili popodnevni desert! Jogurt s kojim se ovaj kolač priprema, dat će mu sočnost i mekoću.

Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jest što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristiš istu čašicu od jogurta! Volumen čašice je 180 ml. Ako koristiš grčki jogurt koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne moraš povećati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.

U kolač od jogurta stavi voće koje ti je dostupno

Ako baš i ne voliš brusnice, a ovisno i o sezoni, možeš staviti voće koje imaš kod kuće, poput malina, višanja, trešanja ili uvijek dostupnih - grožđica! Ako nisi ljubitelj voća, možeš staviti i čokoladne kapljice.

Kod stavljanja svježeg voća, malo ga pobrašni prije nego ga staviš u smjesu kako ne bi potonulo na dno. Naravno, ako više voliš prazan biskvit, ne moraš dodati ništa.

Sastojci

jogurt 1 šalica

glatko brašno 2 šalica

šećer kristal 1 šalica

suncokretovo ulje 0,50 šalica

jaje 3 kom

prašak za pecivo 1 kom

vanilin šećer 1 kom

sol 1 prstohvat

brusnice 100 g

Postupak

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.

U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti ju jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke.

Dodati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.

Dodati ulje, jaja i vanilin šećer.

Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru.

Preliti smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresti).

Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu.

I za kraj, kada je gotov, posipaj kolač šećerom u prahu i posluži uz neki fini voćni čaj! Na kolač možeš preliti i bijelu glazuru od šećera u prahu i limunova soka.

Vaša reakcija na temu