Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ирина Ирина from Pixabay RECEPT Palačinke od crvene leće za hranjivi dodatak jelima

RECEPT Palačinke od crvene leće za hranjivi dodatak jelima

Zdrave i ukusne

Ako tražite jednostavnu, hranjivu i prirodno bezglutensku alternativu tradicionalnim palačinkama, ove palačinke od crvene leće su upravo to.

Prepune su biljnih proteina i vlakana, a osim što su zdravi dodatak jelima, veoma su svestrane, bilo da ih jedete kao dio slanog doručka, laganog ručka ili kao prilog primjerice curryju.

Bilo da se pridržavate prehrambenih ograničenja ili jednostavno želite probati nešto novo, ove palačinke od leće morate isprobati!

Sastojci

  150g crvene leće, namočene u hladnoj vodi preko noći
  1 žlica brašna od slanutka
  1 žličica mljevenog kumina
  1 žličica mljevenog korijandera
  1 žličica mljevene kurkume
  1 žličica crvenog čilija u prahu
  1 žličica soli
  ½ žličice praška za pecivo
  75g grčkog jogurta, plus dodatak za posluživanje
  šaka grubo nasjeckanog svježeg korijandera
  2 mlada luka, grubo nasjeckana
  suncokretovo ulje, za prženje
  ajvar ili kiseli krastavci za posluživanje

Priprema

Da biste napravili tijesto za palačinke, isperite i ocijedite leću, zatim ju dodajte u blender sa 155 ml vode i brašnom od slanutka, kuminom, korijanderom, kurkumom, čilijem u prahu, soli, praškom za pecivo i jogurtom te sve zajedno izblendajte u glatku pastu.

Nakon toga prebacite ju u veliku zdjelu i dodajte svježi korijander i mladi luk. Dobro umutite, pazeći da su svi sastojci dobro izmiješani i ostavite sa strane.

Zagrijte neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, tavu ravnomjerno premažite uljem i malom zaimačom pažljivo ulijevajte smjesu i odmah ju rasporedite po tavi kako biste oblikovali palačinke.

Premažite palačinku s još malo ulja i pecite 2-3 minute sa svake strane. Ponovite za pečenje preostalih palačinki.

Poslužite vruće ili na sobnoj temperaturi uz jogurt, kisele krastavce i ajvar, piše BBC Food, prenosi Novi list.

Vaša reakcija na temu