Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flockine from Pixabay RECEPT Najsočniji čokoladni kolač

RECEPT Najsočniji čokoladni kolač

Jednostavan je za pripremu

Znaš onaj osjećaj kad zagrizeš sjajan čokoladni kolač i on je baš savršeno mekan, sočan i topi se u ustima? A sad zamisli da sve to dobiješ bez tone maslaca i ulja. Moguće je. I prefino je!

Tajna je u par neočekivanih sastojaka koji rade čuda. Instant puding od čokolade osigurava svilenkastu teksturu, grčki jogurt mu daje vlagu, a jabučni umak služi kao zdrava zamjena za masnoću. I rezultat je nevjerojatan.

Domaći pire od jabuka

E, da! Trebat će ti pire od jabuka bez šećera i lako ćeš ga napraviti sam. Jabuke oguli, očisti od sjemenki te nareži na kockice. Dodaj im vodu i sok limuna, i kuhaj na laganoj vatri dok se ne pretvore u kašu. Ispasiraj ih štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krumpir te kuhaj još 5-10 minuta dok ne ispari tekućina, piše Miss Gastro.

Sastojci

Šećer 1,50 šalica

Ulje od avokada 3 žlica

Pire od jabuka 115 g

Jaje 1 kom

Bjelanjak 2 kom

Kava 1 šalica

Kakao prah 0,75 šalica

Ekstrakt vanilije 2 žličica

Mlijeko 1 šalica

Brašno 2 šalica

Prašak za puding - čokolada 110 g

Sol 1 žličica

Prašak za pecivo 1 žličica

Soda bikarbona 1,50 žličica

Grčki jogurt 0,25 šalica

Suncokretovo ulje

Postupak

Zagrij pećnicu na 160°C. Lagano namaži ulje i pobrašni kalup za kolač.

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, čokoladni puding u prahu, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Ostavi sa strane.

U srednjoj zdjeli pomiješaj vruću kavu i kakao dok se kakao potpuno ne otopi. Postupno dodaj mlijeko i ekstrakt vanilije pa ostavi sa strane.

U mikseru na niskoj brzini sjedini šećer i kokosovo ulje te dobro izmiksaj.

Dodaj pire od jabuka i miksaj dok se ne sjedini. Zatim dodaj jaje i bjelanjke i umiješaj u smjesu.

Naizmjenično dodaj suhe i mokre sastojke, počevši sa suhima, pa malo mokrih, i tako dok sve ne sjediniš.

Na kraju dodaj grčki jogurt i lagano promiješaj dok se ne sjedini.

Smjesu ulij u pripremljeni kalup i peci 40 minuta (za kalup 23 x 33 cm) ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako radiš muffine, peci 25-30 minuta.

Vaša reakcija na temu