Znaš onaj osjećaj kad zagrizeš sjajan čokoladni kolač i on je baš savršeno mekan, sočan i topi se u ustima? A sad zamisli da sve to dobiješ bez tone maslaca i ulja. Moguće je. I prefino je!
Tajna je u par neočekivanih sastojaka koji rade čuda. Instant puding od čokolade osigurava svilenkastu teksturu, grčki jogurt mu daje vlagu, a jabučni umak služi kao zdrava zamjena za masnoću. I rezultat je nevjerojatan.
Domaći pire od jabuka
E, da! Trebat će ti pire od jabuka bez šećera i lako ćeš ga napraviti sam. Jabuke oguli, očisti od sjemenki te nareži na kockice. Dodaj im vodu i sok limuna, i kuhaj na laganoj vatri dok se ne pretvore u kašu. Ispasiraj ih štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krumpir te kuhaj još 5-10 minuta dok ne ispari tekućina, piše Miss Gastro.
Sastojci
Šećer 1,50 šalica
Ulje od avokada 3 žlica
Pire od jabuka 115 g
Jaje 1 kom
Bjelanjak 2 kom
Kava 1 šalica
Kakao prah 0,75 šalica
Ekstrakt vanilije 2 žličica
Mlijeko 1 šalica
Brašno 2 šalica
Prašak za puding - čokolada 110 g
Sol 1 žličica
Prašak za pecivo 1 žličica
Soda bikarbona 1,50 žličica
Grčki jogurt 0,25 šalica
Suncokretovo ulje
Postupak
Zagrij pećnicu na 160°C. Lagano namaži ulje i pobrašni kalup za kolač.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, čokoladni puding u prahu, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Ostavi sa strane.
U srednjoj zdjeli pomiješaj vruću kavu i kakao dok se kakao potpuno ne otopi. Postupno dodaj mlijeko i ekstrakt vanilije pa ostavi sa strane.
U mikseru na niskoj brzini sjedini šećer i kokosovo ulje te dobro izmiksaj.
Dodaj pire od jabuka i miksaj dok se ne sjedini. Zatim dodaj jaje i bjelanjke i umiješaj u smjesu.
Naizmjenično dodaj suhe i mokre sastojke, počevši sa suhima, pa malo mokrih, i tako dok sve ne sjediniš.
Na kraju dodaj grčki jogurt i lagano promiješaj dok se ne sjedini.
Smjesu ulij u pripremljeni kalup i peci 40 minuta (za kalup 23 x 33 cm) ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako radiš muffine, peci 25-30 minuta.