Zima nas neodoljivo mami toplim napicima koji griju dušu i tijelo, a topla čokolada svakako je kraljica među njima. No što ako klasičnu toplu čokoladu podignemo na višu razinu?
Jedni od najdražih božićnih keksića svakako su nam omiljeni medenjaci, a njihove arome odmah nas podsjete na to doba godine kojemu su toliko veselimo.
A kako je topla čokolada broj jedan zimski napitak, donosimo vam recept za toplu čokoladu s okusom medenjaka – spoj bogate čokolade i začina koji mirišu na Božić. Ovaj aromatičan napitak idealan je za uživanje uz dekicu i dobru knjigu, ali i za druženja s najmilijima, piše Zadovoljna.hr.
Topla čokolada s okusom medenjaka - sastojci
500 ml mlijeka (kravlje ili biljno, po izboru)
100 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
2 žlice kakao praha
2 žlice smeđeg šećera ili javorovog sirupa (po želji)
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog đumbira
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat mljevenih klinčića
1/2 žličice ekstrakta vanilije
šlag i naribana čokolada za dekoraciju (opcionalno)
Topla čokolada s okusom medenjaka - priprema
U lončiću zagrijte mlijeko na srednjoj vatri, pazeći da ne zakipi.
Dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi.
Umiješajte kakao prah i smeđi šećer ili javorov sirup, pa sve dobro promiješajte.
Dodajte cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčiće. Nastavite miješati dok se začini ne sjedine s napitkom.
Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i maknite s vatre.
Poslužite toplu čokoladu u omiljenim šalicama, po želji ukrasite šlagom i naribanom čokoladom.