Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Mesne okruglice sa sirom

RECEPT Mesne okruglice sa sirom

Oduševile svijet

Mesne okruglice s ricotta sirom su ukusna i sočna inačica 'običnih' mesnih okruglica. Ricotta im daje kremastu i nježnu teksturu, zbog čega su laganije od klasičnih 'ćufti', a okus im je – odličan. Možete ih raditi s mljevenom puretinom, junetinom, svinjetinom ili s kombinacijom mesa po vašem izboru.

Mesne okruglice s ricottom peku se u pećnici, a potom se utope u finom gustom umaku od rajčice. Možete koristiti i kupovni umak i tako uštedjeti dvadesetak minuta. Uz mesne okruglice s ricottom poslužite prilog po želji – samo zelenu salatu, krumpir i tjesteninu. Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za 4 izdašne porcije, piše punkufer.

Mesne okruglice s ricotta sirom - sastojci:

Za okruglice

450 g mljevene puretine ili junetine

125 g ricotta sira

60 g parmezana

30 g panko mrvica

1 čajna žličica češnjaka u prahu

1 čajna žličica soli

1/2 čajne žličice talijanske ili mediteranske mješavine začina

maslinovo ulje, za namastiti lim

Za umak

800 ml gotovog umaka od rajčice (može i kupovnog)

15 g panko mrvica

30 g parmezana

2 čajne žličice maslinovog ulja

1 čajna žličica peršina, nasjeckanog na sitno

Mesne okruglice s ricotta sirom - priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Pomiješajte sve sastojke za mesne okruglice i oblikujte 20-ak manjih okruglica.

Namastite vatrostalnu posudu za pečenje maslinovim uljem i rasporedite okruglice.

Pecite 20-25 minuta na sredini pećnice. Nježno odvojite okruglice od lima ako su se zapekle. Nemojte ugasiti pećnicu.

Gotovi umak od rajčice izlijte u vatrostalnu posudu s okruglicama i dobro promiješajte.

Pomiješajte panko mrvice, parmezan, 2 čajne žličice maslinovog ulja i peršin u maloj posudi. Posipajte mesne okruglice u umaku pripremljenom smjesom.

Vratite posudu u pećnicu na 5-7 minuta. Uključite ventilator i tako pecite još 2-3 minute da mrvice postanu hrskave.

Poslužite toplo i uživajte.

Vaša reakcija na temu