Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Rodrigo Azevedo Frazão Rodrigokvera from Pixabay RECEPT Lagana torta s grčkim jogurtom

RECEPT Lagana torta s grčkim jogurtom

Osvaja svježinom

Ako ti u hladnjaku već nekoliko dana stoji grčki jogurt, i nemaš ga namjeru pojesti za doručak ili marendu, iskoristi ga za pripremu ovog deserta. Lagana torta s grčkim jogurtom sve je što ti treba ovoga ljeta, piše Miss Gastro.

Iako su nam drage verzije cheesecakea sa svježim sirom, mascarponeom ili krem sirom, ukusna nam je i ova pristupačna opcija u koju ide grčki jogurt. 

Postupak pripreme uistinu jednostavan, popis sastojaka je zaista kratak, a opcija za serviranje ima nebrojeno mnogo. Predlažemo da iskoristiš sezonsko voće, poput malina ili borovnica, za pripremu kiselkastih i fotogeničnih preljeva.

Sastojci

grčki jogurt 500 ml

šećer kristal 100 g

sol 1 prstohvat

jaje 2 kom

ekstrakt vanilije 2 žličica

gustin (kukuruzni škrob) 1 žlica

graham krekeri 10 kom

bademovo mlijeko 3 žlica

Postupak

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Obloži kalup za tortu promjera (18 ili 20 cm) papirom za pečenje ili ga dobro namasti.

Graham krekere grubo samelji pa ih pomiješaj s bademovim mlijekom. Smjesu ravnomjerno rasporedi po dnu kalupa.

Izmiksaj jaja sa šećerom pa dodaj jogurt i vaniliju. U glatku, pahuljastu smjesu na kraju dodaj prstohvat soli i kukuruzni škrob. Prelij preko pripremljene baze pa zagladi.

Peci 30 do 40 minuta. Znat ćeš da je gotov kad poprimi zlatnu boju i rubovi se počnu odvajati od kalupa, ali centar još uvijek bude, u nedostatku prikladnog izraza, želatinozan. 

Pusti da odstoji barem 2 sata u hladnjaku prije rezanja, a najbolje preko noći. U slast!

Vaša reakcija na temu