Kremaste mesne okruglice od pesta sa sušenim rajčicama kombiniraju bogate okuse s mekim, sočnim okruglicama, a sve je preliveno slatkim kremastim umakom.
Ovo je jelo idealno za ugodnu obiteljsku večeru ili pak impresioniranje gostiju – uz minimalan trud. Pesto također možete veoma jednostavno i brzo sami napraviti kod kuće, a okusom će se definitivno isplatiti puno više od kupovnog. Vjerujemo da će se za ovaj recept pronaći mjesta u kuharicama.
Sastojci
Za pesto od sušenih rajčica:
60 g sušenih rajčica u ulju (ocijeđenih)
12 g svježih listova bosiljka
25 g parmezana (naribanog)
2 češnja češnjaka
35 g pinjola (ili oraha)
60 ml maslinovog ulja (ili ulja od sušenih rajčica)
sol i papar (po ukusu)
Za mesne okruglice:
500 g mljevene junetine (ili mješavine junetine i svinjetine)
54 g krušnih mrvica
25 g parmezana (naribanog)
1 veće jaje
Za umak:
vrhnje za kuhanje
temeljac (pileći ili povrtni)
Priprema
U sjeckalici pomiješajte sušene rajčice, svježi bosiljak, parmezan, češnjak i pinjole (ili orahe). Pulsirajte smjesu dok se sve ne usitni. Dok blender radi, polako ulijevajte maslinovo ulje dok pesto ne postane glatke konzistencije. Kušajte i po potrebi začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Kada postignete željenu gustoću i kad je pesto gotov, ostavite ga sa strane. Potom, uzmite veliku zdjelu i u njoj pomiješajte mljeveno meso, krušne mrvice, parmezan, jaje, 2 žlice pesta kojeg ste prethodno napravili, nasjeckani luk, mljeveni češnjak, origano, sol i papar. Rukama lagano miješajte dok se smjesa ne sjedini. Izbjegavajte pretjerano miješanje kako bi mesne okruglice ostale mekane.
Smjesu podijelite u mesne okruglice (ispasti će vam približno 20-24 komada). Kada ste to napravili, zagrijte dvije žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mesne okruglice u serijama kako biste izbjegli prenatrpanost. Pecite ih povremeno okrećući, dok ne porumene sa svih strana i dok se ne ispeku, oko 8-10 minuta.
Izvadite mesne okruglice iz tave i ostavite na tanjur.
U istu tavu po potrebi dodajte 1 žlicu maslinovog ulja na kojem ćete pirjati nasjeckani luk na srednje jakoj vatri par minuta dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još jednu minutu dok ne zamiriše.
Umiješajte pola šalice pesta od sušenih rajčica i kuhajte par minuta da se okusi stope.
Ulijte gusto vrhnje i temeljac, miješajući da se sjedini. Pustite smjesu da lagano kuha. Umiješajte naribani parmezan dok se ne otopi i umak postane gladak. Kušajte i prema potrebi začinite solju i paprom. Pažljivo dodajte kuhane mesne okruglice natrag u tavu s umakom. Žlicom prelijte umak preko mesnih okruglica da ih obložite i pustite ih da se krčkaju u umaku 5-7 minuta.
Po želji ukrasite listićima svježeg bosiljka i poslužite vruće uz tjesteninu, rižu, pire krumpir ili s hrskavim kruhom, piše Jo Cooks, prenosi Novi list.