S prvim jesenskim danima na tržnicama se pojavljuje kraljica sezone – bundeva. Osim što oduševljava svojim toplim bojama i svestranošću, bundeva je i nutritivno bogata namirnica, prepuna vlakana, vitamina A i C te antioksidansa. A jedan od najukusnijih načina da je uvrstite u svoj jelovnik jest – tjestenina s umakom od bundeve.
Ovo jelo spaja kremastu teksturu, blagu slatkoću bundeve i aromu začina koji prizivaju pravi jesenski ugođaj. Idealno je za brzi ručak ili ugodnu večeru uz čašu bijelog vina.
Sastojci:
- 400 g tjestenine (penne, tagliatelle ili rigatoni)
- 500 g bundeve (npr. hokaido ili butternut)
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje (ili biljne alternative)
- 50 g maslaca ili maslinovog ulja
- 50 g ribanog parmezana
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Sol i svježe mljeveni papar
- Po želji: svježi timijan ili kadulja
Priprema:
Pripremite bundevu:
Ogulite je, očistite od sjemenki i narežite na kockice.
Pirjajte povrće:
Na tavi zagrijte maslac ili maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i bundevu, kratko propirjajte, posolite i dodajte malo vode (oko 100 ml). Poklopite i kuhajte 10–15 minuta dok bundeva ne omekša.
Izradite kremasti umak:
Kada se bundeva skuha, prebacite je u blender i dodajte vrhnje za kuhanje, parmezan i muškatni oraščić. Miksajte dok ne dobijete glatku, baršunastu kremu. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja tjestenine da dobijete željenu gustoću.
Kombinirajte s tjesteninom:
Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama. Ocijedite je (sačuvajte šalicu vode od kuhanja) i pomiješajte s umakom od bundeve. Dodajte još malo parmezana, papra i, ako želite, nekoliko listića kadulje ili timijana za mirisnu notu.
Savjet više:
Za gurmansku verziju dodajte nekoliko trakica pršuta ili pancete, kratko preprženih na tavi, ili tostirane sjemenke bundeve koje će dodati hrskavost i dodatni jesenski štih.
Topla, aromatična i neodoljivo kremasta, tjestenina s umakom od bundeve savršen je način da jesenske dane začinite okusima koji griju dušu – i tanjur.