Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Kako napraviti domaći tzatziki?

RECEPT Kako napraviti domaći tzatziki?

Grčki klasik u vašoj kuhinji

Tzatziki je jedan od najpoznatijih grčkih umaka, nezaobilazan na svakom mediteranskom stolu. Osvježavajuć, lagan i aromatičan, savršeno se slaže s mesom s roštilja, pita kruhom, povrćem ili kao prilog raznim jelima. Dobra vijest? Vrlo ga je lako pripremiti i kod kuće.

U nastavku donosimo recept za domaći tzatziki koji će vas mirisom i okusom odvesti ravno na obalu Egejskog mora.

Sastojci:

- 1 veći svježi krastavac

- 300 g grčkog jogurta (ili čvrstog običnog jogurta)

- 2–3 režnja češnjaka

- 1–2 žlice maslinovog ulja

- 1 žlica limunovog soka ili bijelog vinskog octa

- Sol po ukusu

- Papar po želji

- Nekoliko listića svježeg kopra (nije obavezno, ali daje autentičan okus)

Priprema:

1. Pripremite krastavac – Operite i ogulite krastavac, zatim ga naribajte na sitno. Stavite ga u čistu kuhinjsku krpu ili gazu, dobro posolite i ostavite nekoliko minuta da pusti vodu. Potom pažljivo ocijedite višak tekućine – to je ključno za gust i kremast tzatziki.

2. Pomiješajte sastojke – U zdjeli pomiješajte jogurt, protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok (ili ocat), te ocijeđeni krastavac. Po želji dodajte malo svježe mljevenog papra i sitno sjeckani kopar.

3. Ohladite – Tzatziki je najbolje ostaviti da odstoji barem 30 minuta u hladnjaku kako bi se okusi proželi.

Savjet više:

Ako nemate grčki jogurt, možete koristiti obični jogurt koji ste prethodno ocijedili kroz gazu nekoliko sati – tako ćete dobiti gustu i kremastu bazu sličnu originalu.

Tzatziki se čuva u hladnjaku do tri dana i može poslužiti kao idealan dodatak uz gyros, souvlaki, pljeskavice, ribu, kao i kao dip uz svježe povrće. Jednostavan, a iznimno ukusan – domaći tzatziki brzo će postati vaš favorit ljeta.

Vaša reakcija na temu