Tzatziki je jedan od najpoznatijih grčkih umaka, nezaobilazan na svakom mediteranskom stolu. Osvježavajuć, lagan i aromatičan, savršeno se slaže s mesom s roštilja, pita kruhom, povrćem ili kao prilog raznim jelima. Dobra vijest? Vrlo ga je lako pripremiti i kod kuće.
U nastavku donosimo recept za domaći tzatziki koji će vas mirisom i okusom odvesti ravno na obalu Egejskog mora.
Sastojci:
- 1 veći svježi krastavac
- 300 g grčkog jogurta (ili čvrstog običnog jogurta)
- 2–3 režnja češnjaka
- 1–2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka ili bijelog vinskog octa
- Sol po ukusu
- Papar po želji
- Nekoliko listića svježeg kopra (nije obavezno, ali daje autentičan okus)
Priprema:
1. Pripremite krastavac – Operite i ogulite krastavac, zatim ga naribajte na sitno. Stavite ga u čistu kuhinjsku krpu ili gazu, dobro posolite i ostavite nekoliko minuta da pusti vodu. Potom pažljivo ocijedite višak tekućine – to je ključno za gust i kremast tzatziki.
2. Pomiješajte sastojke – U zdjeli pomiješajte jogurt, protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok (ili ocat), te ocijeđeni krastavac. Po želji dodajte malo svježe mljevenog papra i sitno sjeckani kopar.
3. Ohladite – Tzatziki je najbolje ostaviti da odstoji barem 30 minuta u hladnjaku kako bi se okusi proželi.
Savjet više:
Ako nemate grčki jogurt, možete koristiti obični jogurt koji ste prethodno ocijedili kroz gazu nekoliko sati – tako ćete dobiti gustu i kremastu bazu sličnu originalu.
Tzatziki se čuva u hladnjaku do tri dana i može poslužiti kao idealan dodatak uz gyros, souvlaki, pljeskavice, ribu, kao i kao dip uz svježe povrće. Jednostavan, a iznimno ukusan – domaći tzatziki brzo će postati vaš favorit ljeta.