Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Fine pirjane tikvice

RECEPT Fine pirjane tikvice

Sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta

Postoji mnogo načina za pripremu tikvica – možete ih peći, pohati, pirjati te dodavati u razna jela. Najbrži način za njihovu pripremu jest da ih prepirjajte na tavi na štednjaku.

Tikvice se na štednjaku pirjaju svega 10-ak minuta sve dok povrće ne omekša, a površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Najbolje ih je ispirjati na rastopljenom maslacu s nešto češnjaka, a servirati s naribanim parmezanom, nasjeckanim mladim lukom i nešto limunova soka, te začinskim biljem po želji.

Ako želite jelo prilagoditi veganima tikvice prepirjajte na ulju ili margarinu, a umjesto parmezana upotrijebite biljnu zamjenu za taj sir – kupovni ili iz kućne radinosti, piše punkufer.

Pirjane tikvice - sastojci:

500 g tikvica

30 g maslaca

30 g naribanog parmezana

2-3 češnja češnjaka

1 mladi luk

1 čajna žličica limunova soka

sol i papar po želji

Pirjane tikvice - priprema:

Operite tikvice i posušite ih. Možete ih oguliti ili ostaviti koru po želji. Narežite ih na deblje kolute ili kocke.

U tavi ili loncu rastopite maslac pa na njemu prepirjajte tikvice oko tri do pet minuta s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu površinu, a unutrašnjost ne omekša. Posolite i popaprite. Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još pola minute.

Uklonite tikvice s vatre, pospite ih parmezanom i nasjeckanim mladim lukom te pokapajte s malo limunova soka. Poslužite odmah s prilogom po želji i nešto začinskog bilja. Dobar tek!

Vaša reakcija na temu