Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zoli from Pixabay RECEPT Domaća krem juha od gljiva

RECEPT Domaća krem juha od gljiva

Mirisna, kremasta i jednostavna

Kad zahladi, nema boljeg načina za ugrijati se nego uz tanjur mirisne domaće juhe. Krem juha od gljiva klasičan je jesenski recept koji spaja jednostavne sastojke i bogat okus šumskih plodova. Osim što se priprema brzo, ova juha savršeno pristaje uz prepečeni kruh ili domaće krutone.

Sastojci (za 4 osobe):

- 400 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili mješavina šumskih gljiva)

- 1 manji luk

- 2 režnja češnjaka

- 40 g maslaca

- 2 žlice maslinova ulja

- 1 žlica brašna

- 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

- 100 ml vrhnja za kuhanje

- Sol, papar po ukusu

- Prstohvat suhog timijana ili svježeg peršina

Priprema:

Priprema gljiva

Gljive očistite i narežite na tanke ploške. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak zgnječite.

Pirjanje

U dubljem loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte ga dok ne postane staklast. Zatim ubacite gljive i pržite ih oko 10 minuta, dok ne puste tekućinu i lagano porumene. Dodajte češnjak i kratko propirjajte.

Zgusnuće

Umiješajte žlicu brašna i miješajte minutu-dvije da se sve poveže. Polako ulijevajte temeljac uz stalno miješanje kako bi se izbjegle grudice.

Kuhanje i blendanje

Kuhajte 15–20 minuta na laganoj vatri. Kad gljive omekšaju, juhu usitnite štapnim mikserom dok ne postane glatka i kremasta.

Završetak

Ulijte vrhnje za kuhanje, posolite, popaprite i dodajte timijan ili svježi peršin. Kuhajte još nekoliko minuta, tek toliko da se svi okusi prožmu.

Posluživanje:

Poslužite toplo, uz prepečene kockice kruha ili krišku domaćeg kruha s maslacem. Po želji dodajte nekoliko kapi maslinova ulja ili naribani parmezan.

Savjet:

Ako želite intenzivniji okus, dio gljiva prije kuhanja kratko zapecite u pećnici ili dodajte nekoliko suhih vrganja koje ste prethodno namočili u toploj vodi.

Vaša reakcija na temu