Kad zahladi, nema boljeg načina za ugrijati se nego uz tanjur mirisne domaće juhe. Krem juha od gljiva klasičan je jesenski recept koji spaja jednostavne sastojke i bogat okus šumskih plodova. Osim što se priprema brzo, ova juha savršeno pristaje uz prepečeni kruh ili domaće krutone.
Sastojci (za 4 osobe):
- 400 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili mješavina šumskih gljiva)
- 1 manji luk
- 2 režnja češnjaka
- 40 g maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica brašna
- 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Sol, papar po ukusu
- Prstohvat suhog timijana ili svježeg peršina
Priprema:
Priprema gljiva
Gljive očistite i narežite na tanke ploške. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak zgnječite.
Pirjanje
U dubljem loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte ga dok ne postane staklast. Zatim ubacite gljive i pržite ih oko 10 minuta, dok ne puste tekućinu i lagano porumene. Dodajte češnjak i kratko propirjajte.
Zgusnuće
Umiješajte žlicu brašna i miješajte minutu-dvije da se sve poveže. Polako ulijevajte temeljac uz stalno miješanje kako bi se izbjegle grudice.
Kuhanje i blendanje
Kuhajte 15–20 minuta na laganoj vatri. Kad gljive omekšaju, juhu usitnite štapnim mikserom dok ne postane glatka i kremasta.
Završetak
Ulijte vrhnje za kuhanje, posolite, popaprite i dodajte timijan ili svježi peršin. Kuhajte još nekoliko minuta, tek toliko da se svi okusi prožmu.
Posluživanje:
Poslužite toplo, uz prepečene kockice kruha ili krišku domaćeg kruha s maslacem. Po želji dodajte nekoliko kapi maslinova ulja ili naribani parmezan.
Savjet:
Ako želite intenzivniji okus, dio gljiva prije kuhanja kratko zapecite u pećnici ili dodajte nekoliko suhih vrganja koje ste prethodno namočili u toploj vodi.