Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Cvjetača u finom umaku od sira

RECEPT Cvjetača u finom umaku od sira

Jednostavno i neodoljivo

Zapečena cvjetača u gustom umaku od vrhnja i sira odličan je prilog ili čak glavno jelo koje se priprema vrlo lako, a nagradit će vas savršenim okusom.

Tajna je u tome što se cvjetača prvo peče sama, pa nema straha da će izgubiti okus i postati prekuhana. Na kraju se zapeče s masnim, gustim vrhnjem i sirom i nježno začini.

Ljepota je ovog jela u tome što je istovremeno hrskavo i kremasto, sjajnog okusa a jednostavno, i još možete birati hoćete li ga poslužiti samog ili kao prilog nekom finom pečenju, piše punkufer.

Cvjetača s gustim umakom od vrhnja i sira - sastojci:

1 cvjetača, izlomljena na cvjetove

1 žlica maslinovog ulja

sol

crni papar

2 grančice svježeg timijana

2 šake oraha, grubo usitnjenih

160 ml vrhnja za šlag

40 g zrelog cheddar sira, naribanog

Cvjetača s gustim umakom od vrhnja i sira - priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Cvjetaču poslažite u jednom sloju na lim za pečenje i pokapajte maslinovim uljem. Dobro začinite solju i paprom i pecite 35-45 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Okrenite cvjetove samo jednom tijekom pečenja.

Pečenu cvjetaču prebacite u vatrostalnu posudu. Pospite cvjetaču orasima i listićima timijana. Ulijte vrhnje između cvjetova cvjetače i sve pospite naribanim sirom.

Pecite 15 minuta dok se sir ne otopi i stopi s vrhnjem u pjenasti umak.

Poslužite vruće.

Vaša reakcija na temu