Čokoladna slastica s raskošnom glazurom odličan je odabir za rođendane, proslave, kao i druženja svih vrsta – a najbolje je od svega što nema niti grama šećera. Osim toga, nećete vjerovati koliko je jednostavna za pripremu, piše punkufer.
Bademovo brašno
Od sastojaka će vam trebati bademovo brašno, koje možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane ili ga napraviti sami. Ne sadrži gluten, pa ga biraju oni koji imaju celijakiju ili izbjegavaju gluten u prehrani. Bademe najprije nasjeckajte pa blendajte oko deset sekundi, dok se ne pretvore u prah. Nemojte pretjerati kako ne biste dobili maslac od badema. Potom ih prosijte u cjedilu sa sitnim otvorima, a krupnije komadiće ponovno usitnite u blenderu i prosijte.
Zaslađivači
U ovom receptu korišten je zaslađivač na bazi eritrita. Eritirit je prirodni šećerni alkohol koji se dobiva fermentacijom šećera iz kukuruza, a u malim količinama nalazi se i u namirnicama poput gljiva, grožđa i lubenica te fermentiranoj hrani kao što su vino, sir ili sojin umak i zato je ovaj desert idealan za dijabetičare.
Eritrit je malo manje sladak u odnosu na običan šećer - daje otprilike 70 posto slatkoće na istu količinu, a kada poželite njime zamijeniti šećer, na šalicu šećera dodajte trećinu šalice više eritrita. Ako vam smeta rashlađujući štih eritrita prilikom pripreme slastica, možete ga kombinirati sa stevijom. U tom slučaju šalicu šećera zamijenite šalicom eritrita i četvrtinom žličice stevije. Prilikom uporabe eritrita valja se pridržavati dozvoljenih količina: preporučuje se jedan gram po kilogramu vaše težine, a pretjerate li, mogli biste osjetiti probavne tegobe.
Sastojci za čokoladnu tortu bez šećera
Biskvit:
7 velikih jaja
80 g grčkog jogurta
2 žličice ekstrakta vanilije
170 ml bademova mlijeka
100 g otopljenog maslaca
45 g kokosova brašna
250 g bademova brašna
90 g kakaa u prahu
200 g zaslađivača u prahu
3 žličice praška za pecivo
2 žličice sode bikarbone
1/3 žličice soli
Glazura:
200 g tamne čokolade bez šećera (minimalno 85 % kakaa) ili čokoladnih kapljica bez šećera
240 ml slatkog vrhnja
Priprema čokoladne torte bez šećera:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obilno namažite maslacem dva okrugla kalupa za pečenje promjera 21 cm i visine 4 cm.
Sastojke za pripremu biskvita stavite u blender tako da počnete s mokrim sastojcima i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, sastružite strane i ponovno izmiksajte.
Ulijte smjesu u pripremljene kalupe za pečenje. Pecite oko 35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pustite da se biskviti potpuno ohlade.
Za glazuru zagrijte vrhnje na srednje niskoj temperaturi i kuhajte dok se ne počne lagano pjeniti, ali ne smije prokuhati.
Nasjeckajte tamnu čokoladu na male komadiće. Dodajte u vruće vrhnje i nemojte miješati. Pustite da odstoji pet minuta kako bi se čokolada rastopila.
Nakon toga lagano miješajte lopaticom dok se čokolada potpuno ne poveže s vrhnjem. Kad se glazura malo ohladi, ali još uvijek bude dovoljno mekana za mazanje, premažite oba biskvita.
Kad se glazura stvrdne, stavite jednu tortu na drugu. Ako vam se glazura razdvoji, ne brinite: izmiksajte je dok ne postane glatka.
Savjet: Možete i napraviti manju tortu sa samo jednim biskvitom. Odlučite li se na tu varijantu, prepolovite količinu sastojaka – s time da umjesto sedam velikih jaja koristite četiri jaja srednje veličine. Ako želite, u glazuru možete dodati i žličicu ekstrakta naranče i naribanu koricu jedne nešpricane naranče ili pak žlicu maslaca od kikirikija.