Postoji nešto posebno u toplim, mekanim američkim keksićima s komadićima čokolade. Oni nose dašak nostalgije, podsjećaju na miris doma, popodnevna druženja uz mlijeko i smijeh s prijateljima. Bilo da ste ljubitelj mekših ili hrskavijih varijanti, ovi keksići su mala poslastica koja nam uvijek popravi dan.
Najljepše kod njih je što su toliko jednostavni, a opet toliko efektni. Bez obzira jeste li početnik u kuhinji ili iskusni sladokusac, ovaj recept uvijek uspijeva. Ispecite ih za druženje, obiteljski ručak ili jednostavno zato što vam se jede nešto slatko – razlog nikada nije potreban.
Sastojci:
- 250 g mekog maslaca
- 150 g bijelog šećera
- 150 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 200 g čokoladnih kapljica ili nasjeckane tamne čokolade
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte maslac, bijeli i smeđi šećer te miksajte dok smjesa ne postane pjenasta.
Umiješajte jaja i ekstrakt vanilije.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol pa dodajte mokrim sastojcima.
Na kraju umiješajte čokoladne kapljice.
Oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka jer će se raširiti tijekom pečenja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10–12 minuta, dok rubovi ne dobiju lagano zlatnu boju.
Ostavite ih da se malo ohlade na limu pa prebacite na rešetku.
Savjet plus:
Ako želite da keksići ostanu mekani u sredini, nemojte ih prepeći – ključ je izvaditi ih dok još izgledaju lagano nedopečeni u sredini. Nakon hlađenja postići će savršenu teksturu.
Uživajte u svakom zalogaju i ne zaboravite ih podijeliti s nekim tko zaslužuje malo slatke sreće danas. Jer, ponekad je sve što nam treba miris svježe pečenih keksića da nam uljepša dan.