Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Osim Mojita postoji bezbroj načina za korištenje limete u kuhinji

Osim Mojita postoji bezbroj načina za korištenje limete u kuhinji

Zdravo i osvježavajuće

Prvo, ovaj citrus cijenjen je zbog svog soka i cvjetne arome kore, zbog čega se smatra glavnim sastojkom u kuhinji jugoistočne Azije i Meksika.

U drugim dijelovima svijeta, poput Indije, limete se često kisele kako bi im se produžio rok trajanja, a zatim se dodaju jelima kako bi se poboljšao njihov okus.

Ovaj agrum može se koristiti i za slana jela, kao i za aromatiziranje alkoholnih i bezalkoholnih pića, piše Novi list.

Konkretno, ovo su neki primjeri za korištenje:

Sok od limete: sok od limete naširoko se koristi za aromatiziranje jela i pića. Limetu možete iscijediti da dobijete sok i dodati je umacima, marinadama, koktelima, bezalkoholnim pićima, ledenom čaju, limunadi i drugim pićima. Sok limete jelima daje svježu, pikantnu notu. Možete ga koristiti i za pripremu vode s okusom limete, vrlo osvježavajuće i energično, posebno ljeti.

Korica limete: naribana korica limete može se koristiti za dodavanje daška arome i okusa. Zelenu vanjsku koricu limete možete naribati na sitno na ribež i dodati kolačima, desertima, umacima, koktelima te jelima od ribe ili mesa.

Kriške limete: mogu se koristiti kao ukras ili za aromatiziranje pića. Možete dodati krišku limete na rub čaše ili iscijediti krišku izravno u piće.

Guacamole: limeta je čest sastojak guacamolea. Možete zgnječiti zreli avokado i dodati sok od limete, nasjeckani luk, rajčicu, korijander i sol kako biste napravili ukusan umak.

Umaci i preljevi: limeta se može koristiti za izradu svježih umaka i preljeva. Možete pomiješati sok limete sa mljevenim češnjakom, maslinovim uljem, soli i paprom kako biste napravili jednostavan umak za posluživanje uz povrće, meso ili ribu.

Vaša reakcija na temu