Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OKUSI MIRISI ZAVIČAJA Dani Lumblije u Blatu

OKUSI MIRISI ZAVIČAJA Dani Lumblije u Blatu

Održavaju se od 20. listopada do 11.studenog

U Blatu se i ove godine od 20. listopada do 11. studenog 2025. godine održava manifestacija 'Dani Lumblije u Blatu - Okusi i mirisi zavičaja' u organizaciji Turističke zajednice Općine Blato i Blatski fižuli - ustanove u kulturi.

Središnje događanje već prepoznatljive otočne gastro manifestacije održava se u subotu, 25. listopada s početkom u 9.30 sati u Gradskom parku Blato. 

'U autentičnom ambijentu posjetitelje očekuje degustacija i prezentacija Lumblije, ali i prezentacija i degustacija svih ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda uz neizostavno predstavljanje tradicionalnih folklornih nošnji tancarica Viteško udruženje Kumpanjija - Blato, autohtonih jela, slastica i proizvođača otoka Korčule, uz sve jesenje okuse i mirise Lumblije, Blata i otoka Korčule s posebnim naglaskom na proizvode koji su nositelji posebnih zaštićenih oznaka kvalitete na nacionalnoj razini i EU razini te otočnu deliciju Žrnovske makarune koje za priprema udruga Žrnovski makaruni', poručuju organizatori.

Nezaobilazna je i već gotovo tri desetljeća duga tradicija blagoslova i degustacije Lumblija koje donose učenici Srednje škole Ivo Padovan Blato na blatskoj Plokati koje će se održati u nedjelju, 26. listopada, s početkom u 10.00 sati.

'Posebna nam je čast i zadovoljstvo predstaviti gastro radionice naših registriranih proizvođača Lumblije temeljem EU zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), a pored umijeća izrade ove jedinstvene slastice, sudionici ovih vrsnih radionica imat će priliku i degustirati Lumbliju. Prethodna prijava za sve gastro radionice obavezna je u Turističkom uredu u Blatu ili putem naše FB stranice Visit Blato Korčula', dodaju organizatori.

Evo i termina radionica

Konoba Zlinje Blato - radionica izrade i degustacija lumblije/srijeda, 29. listopada/ 10.00-13.00

OPG Mirošević - radionica izrade i degustacija lumblije/ponedjeljak, 3. studenog/ 10.00-13.00

OPG Protić Sanja - radionica izrade i degustacija lumblije/petak, 7. studenog/ 10.00-13.00

OPG Bosnić - radionica izrade i degustacija lumblije/utorak, 11. studenog/ 17.00-20.00

'Ovogodišnja manifestacija počinje programom Memoria Dalmata - 100 godina dalmatinske imigracije u Brazilu. U godini kada obilježavamo 100 godina od odlaska mnogobrojnih stanovnika Blata i otoka Korčule u daleki Brazil iz luke Prigradica brodom Zaton čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas na predstavljanje projekta Memoria Dalmata - 100 godina dalmatinske imigracije u Brazilu koji će predstaviti Katja Gavranic Camargo, predsjednica Kluba prijatelja Dalmacije u Sao Paulu. Pridružite nam se kako bi povezali 100 godina povijesti na dva kontinenta u jednu priču i upoznajmo život u dalekom Brazilu svih onih koji su početkom 20. stoljeća napustili svoje mjesto Blato i otišli u nepoznato', pozivaju organizatori.

Što je Lumblija?

Tradicionalni kolač Lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije s posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali posebno se ističe i značenjem koje ova izvorna slastica ima za Blato i otok Korčulu.

Lumblija je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Vaša reakcija na temu