U jedinstvenom eksperimentu koji povezuje prirodni fenomen i vinsku baštinu, članovi Udruge Cvit razgovora iz Imotskog prije dvije godine položili su selekciju vrhunskih vina na dno Crvenog jezera, s ciljem ispitivanja utjecaja specifičnih uvjeta – stalne temperature, mraka i visokog tlaka – na proces dozrijevanja vina.
U subotu, 24. lipnja 2025., uz pomoć Hrvatskog planinarskog društva Imotski i stručnih ronioca, vina su uspješno izvađena iz jezera. Prvi dojmovi nakon kušanja potvrđuju da je vino ne samo očuvalo, već i unaprijedilo svoju kvalitetu. Primijećene su izražene arome petroleja i prezrelog voća poput šljive, što upućuje na ubrzano sazrijevanje u ovakvim ekstremnim uvjetima.
Crveno jezero, kao nepristupačna krška depresija, bilo je idealno mjesto za ovaj poduhvat. Dodatnu vrijednost cijeloj priči dali su članovi HPD Imotski, koji su svojim znanjem i vještinama omogućili sigurno vađenje boca s dna jezera, ali i pokazali snagu lokalne zajednice kroz suradnju s vinarima.
Udruga Cvit razgovora, koja se bavi promicanjem Imotskog vinogorja, autohtonih sorata i razvoja enogastronomske turističke ponude, ovim je projektom spojila vinogradarstvo s prirodnim ljepotama regije.
Posebna vina iz Crvenog jezera, rezultat suradnje više od 250 Imoćanki i Imoćana iz dviju udruga, uskoro će biti ponuđena javnosti. Aukcija vina održat će se 13. kolovoza 2025. u sklopu najveće vinske manifestacije u Imotskom, na koju organizatori pozivaju sve zaljubljenike u vino i jedinstvene priče.