Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Najbolji sirevi za blagdanski stol: Okusi koji okupljaju i stvaraju ugođaj

Najbolji sirevi za blagdanski stol: Okusi koji okupljaju i stvaraju ugođaj

Od mekanih i kremastih do zrelih i aromatičnih

Blagdanski stol mjesto je susreta, razgovora i uživanja, a sir je jedna od onih namirnica koja gotovo neprimjetno povezuje sve te trenutke. Bilo da se poslužuje kao predjelo, dio bogate plate ili kao završni zalogaj uz čašu vina, pravi izbor sireva može podići cijeli blagdanski doživljaj na višu razinu.

Za početak, mekani i kremasti sirevi savršen su uvod u blagdansku priču. Brie i camembert, blagi i podatni, najbolje dolaze do izražaja uz svježe ili lagano tostirani kruh, orahe i bademe te kap meda ili džema od smokava. Njihova nježnost lijepo se nadopunjuje i s kruškama ili jabukama, stvarajući sklad slatkog i slanog.

Polutvrdi sirevi donose ravnotežu okusa i tekstura te su nezaobilazni na svakom blagdanskom pladnju. Gouda, edamer ili gruyère odlično se slažu s grožđem, suhim marelicama i krekere od cjelovitih žitarica. Posebno su zahvalni u kombinaciji s orašastim plodovima i blagim chutneyjem od luka, koji naglašava njihovu puninu bez da preuzme glavnu ulogu.

Tvrdi i zreli sirevi unose dozu karaktera i ozbiljnosti na stol. Parmigiano reggiano, pecorino ili kvalitetan paški sir najbolje je poslužiti u krupnijim komadima ili listićima, uz masline, sušene rajčice i pršut. Njihova intenzivnost savršeno se slaže s domaćim kruhom i čašom crnog vina, a za hrabrije kombinacije tu su i smokve ili kruh s orasima.

Plavi sirevi, iako nisu svačiji prvi izbor, često postaju zvijezde večeri. Gorgonzola, roquefort ili stilton najbolje se kombiniraju s medom, džemom od kruške ili suhim voćem poput datulja i smokava. Njihova izražena aroma traži ravnotežu, pa su slatki dodaci idealan kontrapunkt snažnom okusu.

Za kraj, svježi sirevi poput ricotte ili mladog kozjeg sira donose laganiji završetak blagdanske gozbe. Posluženi s maslinovim uljem, svježim začinskim biljem ili citrusnom koricom, odličan su izbor za one koji vole jednostavne, ali profinjene okuse. Uz njih se lijepo uklapaju svježe bobice ili lagana salata od rukole.

Blagdanski sirni pladanj ne traži savršenstvo, već promišljenost i malo kreativnosti. Kombiniranjem različitih tekstura, okusa i dodataka stvara se sklad koji poziva na dijeljenje i uživanje. U konačnici, najbolji sir za blagdanski stol onaj je koji se jede polako, u dobrom društvu, uz razgovor i smijeh koji blagdane čine posebnima.

Vaša reakcija na temu