Ako ste u potrazi za nečim posebnim, a opet jednostavnim, kruh od krumpira odličan je izbor. Zahvaljujući dodatku kuhanog krumpira, ovaj kruh iznimno je mekan, sočan i ostaje svjež dulje od klasičnog kruha. Savršen je uz domaće namaze, pršut, sir ili jednostavno – topao s malo maslaca.
U nastavku donosimo recept koji lako možete pripremiti kod kuće, čak i ako nemate mnogo iskustva s dizanim tijestom.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 200 g kuhanog krumpira (ohlađenog i zgnječenog)
- 1 paketić suhog kvasca (7 g)
- 1 žličica šećera
- 2 žličice soli
- 300 ml mlake vode
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
1. Pripremite kvasac:
U manjoj posudi pomiješajte suhi kvasac, šećer i nekoliko žlica mlake vode. Ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
2. Pomiješajte sastojke:
U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte zgnječeni krumpir, aktivirani kvasac, ostatak vode i maslinovo ulje. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično (ručno oko 10 minuta, mikserom kraće).
3. Dizanje tijesta:
Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite ga da se diže na toplom mjestu 1 do 1,5 sat – dok se ne udvostruči.
4. Oblikovanje i drugo dizanje:
Premijesite tijesto, oblikujte u željeni oblik (okrugli ili u kalupu za kruh) i ostavite još 30-ak minuta da ponovno naraste.
5. Pečenje:
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 35–40 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu koricu. Kucnete li po donjoj strani kruha, trebao bi zvučati šuplje – to je znak da je gotov.
6. Hlađenje:
Izvadite kruh iz kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki barem 15–20 minuta prije rezanja.
Savjet više:
Za dodatni okus u tijesto možete umiješati sjeckani ružmarin, češnjak ili naribani sir. Umjesto glatkog, možete koristiti i kombinaciju glatkog i integralnog brašna.
Kruh od krumpira odličan je izbor za doručak, užinu ili kao prilog uz jela. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je domaći kruh koji miriše na djetinjstvo i okupljanje za stolom.