Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Miris doma: Recept za mekani kruh od krumpira

Miris doma: Recept za mekani kruh od krumpira

Dobar tek

Ako ste u potrazi za nečim posebnim, a opet jednostavnim, kruh od krumpira odličan je izbor. Zahvaljujući dodatku kuhanog krumpira, ovaj kruh iznimno je mekan, sočan i ostaje svjež dulje od klasičnog kruha. Savršen je uz domaće namaze, pršut, sir ili jednostavno – topao s malo maslaca.

U nastavku donosimo recept koji lako možete pripremiti kod kuće, čak i ako nemate mnogo iskustva s dizanim tijestom.

Sastojci:

- 500 g glatkog brašna

- 200 g kuhanog krumpira (ohlađenog i zgnječenog)

- 1 paketić suhog kvasca (7 g)

- 1 žličica šećera

- 2 žličice soli

- 300 ml mlake vode

- 2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

1. Pripremite kvasac:

U manjoj posudi pomiješajte suhi kvasac, šećer i nekoliko žlica mlake vode. Ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

2. Pomiješajte sastojke:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte zgnječeni krumpir, aktivirani kvasac, ostatak vode i maslinovo ulje. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično (ručno oko 10 minuta, mikserom kraće).

3. Dizanje tijesta:

Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite ga da se diže na toplom mjestu 1 do 1,5 sat – dok se ne udvostruči.

4. Oblikovanje i drugo dizanje:

Premijesite tijesto, oblikujte u željeni oblik (okrugli ili u kalupu za kruh) i ostavite još 30-ak minuta da ponovno naraste.

5. Pečenje:

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 35–40 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu koricu. Kucnete li po donjoj strani kruha, trebao bi zvučati šuplje – to je znak da je gotov.

6. Hlađenje:

Izvadite kruh iz kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki barem 15–20 minuta prije rezanja.

Savjet više:

Za dodatni okus u tijesto možete umiješati sjeckani ružmarin, češnjak ili naribani sir. Umjesto glatkog, možete koristiti i kombinaciju glatkog i integralnog brašna.

Kruh od krumpira odličan je izbor za doručak, užinu ili kao prilog uz jela. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je domaći kruh koji miriše na djetinjstvo i okupljanje za stolom.

Vaša reakcija na temu