Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Miris djetinjstva u staklenci: Domaći pekmez od jagoda

Miris djetinjstva u staklenci: Domaći pekmez od jagoda

Evo kako ga napraviti

U sezoni jagoda, malo što miriše tako nostalgično i primamljivo kao domaći pekmez koji lagano krčka na štednjaku. Dok u trgovinama možemo pronaći razne industrijske varijante, sve više ljudi odlučuje se vratiti tradicionalnim receptima, pripremajući vlastite zalihe zimnice. 

Donosimo vam jednostavan recept za domaći pekmez od jagoda – bez konzervansa, s minimalno sastojaka i maksimalno okusa.

Za pripremu pekmeza od jagoda bit će vam potrebno:

– 2 kg svježih, zrelih jagoda

– 800 g šećera

– sok jednog limuna

Priprema započinje pažljivim pranjem jagoda. Nakon što ste ih oprali, odstranite peteljke i narežite ih na manje komade. Stavite ih u veliki lonac, pospite šećerom i ostavite da odstoje najmanje sat vremena. Za to vrijeme jagode će pustiti sok i lakše će se kuhati.

Nakon što su jagode odstajale, dodajte limunov sok, koji pomaže očuvati boju i prirodno djeluje kao konzervans. Stavite lonac na laganu vatru i kuhajte, povremeno miješajući, oko sat vremena. Ako želite glađu teksturu, možete štapnim mikserom usitniti jagode nakon pola sata kuhanja.

Dok se pekmez kuha, pripremite sterilizirane staklenke. Operite ih i stavite u pećnicu na 100°C oko 15 minuta, ili ih prokuhajte u velikom loncu s vodom. Vrući pekmez ulijte u vruće staklenke, dobro ih zatvorite i okrenite naopako desetak minuta kako bi se poklopci bolje zatvorili.

Kada se staklenke ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto. Ovako pripremljen pekmez može trajati i do godinu dana, a okusom će vas vratiti u neka ljepša, jednostavnija vremena.

Savjet za kraj: 

Ako želite gušći pekmez, tijekom kuhanja možete dodati i jednu naribanu zelenu jabuku, koja prirodno sadrži pektin i dodatno će zgusnuti smjesu.

Uživajte u plodovima sezone na tradicionalan način – žlica po žlica, s kruhom i maslacem ili kao dodatak omiljenim kolačima.

Vaša reakcija na temu