Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mediteranska prehrana kao kulturna baština Jadransko-jonske regije i ključni element turističke ponude

Mediteranska prehrana kao kulturna baština Jadransko-jonske regije i ključni element turističke ponude

10. EUSAIR godišnji forum na Kreti

Mediteranska prehrana puno je više od dijete – ona je kulturna baština, društveni ritual i temelj održivog gospodarskog i turističkog razvoja. Na panelu 4. stupa Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) – Održivi turizam, održanom u okviru 10. EUSAIR godišnjeg foruma na Kreti, sudionici su istaknuli ulogu mediteranske prehrane u povezivanju tradicije, javnog zdravlja i turizma.

Prepoznata kao nematerijalna kulturna baština UNESCO-a i jedna od najodrživijih prehrambenih praksi prema FAO-u, mediteranska dijeta danas se sve više promovira kroz lokalne inicijative: školsku prehranu, festivale, gastro ponudu u hotelima i potporu privatnom sektoru.  Njezinu su važnost prepoznali i unutar EUSAIR-a te je uvrštena u revidirani Akcijski plan Strategije koji je nedavno potvrđen u Europskoj komisiji.

U njemu je mediteranska dijeta istaknuta kao jedan od ključnih elemenata razvoja održivog turizma u Jadransko-jonskoj regiji.
Kako je naglasila dr. Eleni Papadopoulou, voditeljica odjela za antikvitete Hanije u grčkom Ministarstvu kulturu, zaštita mediteranske kuhinje podrazumijeva i podršku ugroženih praksi, poput skupljanja divljeg bilja i izrade autohtonih domaćih proizvoda, kao što je sir. Povezivanje lokalne zajednice i turista kroz festivale tradicionalne prehrane praksa je u svim zemljama regije, a pojačana ponuda autohtonih proizvoda koji su dio mediteranske prehrane doprinosi razvoju održivog i autentičnog turizma. Poticanje privatnog sektora, poput hotela i restorana, da poslužuju lokalnu hranu dio je strategije za očuvanje ovog načina prehrane, kao i javno-zdravstvene akcije, poput posluživanja hrane u školama.

Georgios Emmanouil iz Glavne uprava za regionalnu i urbanu politiku (REGIO) Europske komisije istaknuo je važnost uključivanja mediteranske prehrane i organske poljoprivrede u Akcijski plan EUSAIR-a.

'Promoviranje ovog načina prehrane i uzgoja dovodi, između ostalog, do ozelenjivanja i diversifikacije turističkih proizvoda i usluga', rekao je Emmanouil.

O tome su iz prakse govorili sudionici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke i Srbije.
Koordinatorica 4. stupa EUSAIR-a, Senka Daniel iz hrvatskog Ministarstva turizma i sporta, sumirala je kako je mediteranska prehrana ne samo važan prehrambeni i javno-zdravstveni element kvalitetnog života stanovnika u Jadransko-jonskoj regiji, nego je i temelj za kvalitetniju turističku ponudu.

'Promocija mediteranske prehrane igra značajnu ulogu u očuvanju i unapređenju kulture, turizma i identiteta regije u cjelini. Korištenje i promocija mediteranske prehrane, organskih proizvoda i proizvoda izvornog podrijetla mogu potaknuti održivi gospodarski rast i diversifikaciju proizvoda i usluga u ruralnim i manje turistički razvijenim područjima. Promocija lokalnih proizvoda usko je povezana s praksama održivog turizma te doprinosi poboljšanju ekonomske održivosti u ruralnim zajednicama i smanjenju ekonomske nejednakosti između ruralnih i urbanih područja', rekla je Daniel.

Dodala je i kako je provedbom konkretnih mjera moguće stvoriti model održivog turizma koji osigurava dugoročnu konkurentnost destinacija Jadransko-jonske regije bez negativnih posljedica neuravnoteženog turizma u Jadransko-jonskoj regiji.

Vaša reakcija na temu