Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MANJI UROD Započela berba mandarina

MANJI UROD Započela berba mandarina

Otkupna cijena trenutačno je 4,20 kuna

U Neretvanskoj dolini beru se prve, rane sorte mandarina. Ovogodišnji urod manji je od očekivanog. Proizvođači su zadovoljni kvalitetom, no ne i prvom otkupnom cijenom.

Prve mandarine ubrane ovoga tjedna distribuiraju se na tržište. Plodove ranih sorti proizvođači većinom daju otkupnim centrima, no mnogi ih prodaju i na štandovima. Najviše ih muče poskupljenja, javlja HRT.

- Imam štandove daleko, to je jedno 500-600 kilometara, onda možete znat koliki je trošak tu svega toga, što bi u konačnici tribalo podizat cijenu - rekao je Ante Dugandžić iz Komina.

Otkupna cijena trenutačno je 4,20 kuna, proizvođači su složni - premalo za prvoklasnu mandarinu.

- Očekivali smo oko 5 kuna, međutim sve sad ovisi da li će ta cijena potrajati, znači ako ona bude trajala petnaestak dana, onda to neće biti loše - rekao je Niko Kapović iz Opuzena.

Nezadovoljstvo ne predstavlja samo cijena, nego i ovogodišnji manji urod.

- To je u odnosu na prošlu godinu jedno dvadeset posto manje. Moje očekivanje je negdje oko 30.000 tona da je to plafon ubrane mandarine - rekao je Neven Mataga iz Opuzena.

Ovogodišnja mandarina vrlo je kvalitetna, što u konačnici najviše zanima kupce.

- Kiše koje su došle od sredine kolovoza znatno su poboljšale i utjecale na kvalitetu mandarine, tako da sa samom kvalitetom ploda možemo biti izrazito zadovoljni - vrlo dobar omjer šećera i kiselina - rekao je Mijodrag Kiridžija, agronom.

Berači stižu većinom iz susjedne Bosne i Hercegovine. Radno vrijeme u mandarinama je oko osam sati na dan.

- Beremo negdje oko 30 tona dnevno. Tim tempom bi trebali brat nekih pedesetak dana ako bude lipo vrijeme, a ako ne bude, oduljit će nam se k'o i lani do Božića berba mandarine - kaže Ivan Bjeliš iz Agro Neretve.

Na domaće tržište od toga bi trebalo biti plasirano do 20 tisuća tona, a ostalo će u izvoz.

Vaša reakcija na temu