Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay MALE TAJNE Trikovi za pripremu savršenog ajvara

MALE TAJNE Trikovi za pripremu savršenog ajvara

Na okus i kvalitetu možete utjecati čak i prije nego što ste uključili pećnicu i štednjak

U hrvatskim kućanstvima u tijeku su pripreme za kuhanje ajvara. Ovaj slasni umak od paprike i patlidžana sjajno se sljubljuje s brojnim mesnim jelima, a može se jesti i samostalno kao namaz na kriški domaćeg kruha.

Priprema ajvara iziskuje dosta vremena i truda, no vrijedi se pomučiti za slasne rezultate. Na okus i kvalitetu ajvara možete utjecati čak i prije nego što ste uključili pećnicu i štednjak.

Najfiniji ajvar dobiva se od slasnih i debljih plodova paprike, piše Zadovoljna. Kada krećete u nabavku pobrinite se da odaberete baš takve 'mesnate' plodove. Ako niste u mogućnosti rukama opipati paprike, zamolite trgovca da vam istu prereže i pokaže presjek.

Na okus ajvara utječe i termička obrada paprika. Prije kuhanja, potrebno je paprike ispeći u pećnici (ili na roštilju), odstraniti im pocrnjelu opnu te potom samljeti s ostalim sastojcima.

Ponekad nije lako odstraniti pocrnjelu opnu od ostatka paprike. Nikako nemojte pokušavati to učiniti pod mlazom vode jer ćete s opnom isprati i svu sočnost pečenog povrća.

Umjesto toga, neposrednog nakon vađenja paprika iz pećnice iste stavite u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da tako odstoji petnaestak minuta. Dobro zavrnite foliju oko rubova zdjele da vam ne pobjegne para iz povrća. Upravo će ona omekšati papriku i olakšati vam čišćenje.

Povrh svega, pobrinite da se da kvalitetno sterilizirate staklenke i tako omogućite duži rok trajanja vašem kulinarskom remek-djelu. Prije nego što stavite poklopce na gotov proizvod alkoholnim octom lagano prebrišite svaki rub staklenke.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare