Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Kruh poskupio više od 30 posto, cijena nije ista svugdje u Hrvatskoj

Kruh poskupio više od 30 posto, cijena nije ista svugdje u Hrvatskoj

Apsurd je što smo velik proizvođač žitarica koje jeftino izvozimo, dok istodobno uvozimo skuplje smrznute pekarske proizvode

U dramatičnom porastu cijena hrane posljednjih godinu dana posebno se izdvaja poskupljenje kruha i peciva, ponajviše zbog viših cijena brašna i energenata. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je među zemljama u kojima je to poskupljenje znatno. U odnosu na lanjski kolovoz, kruh je najviše, i to čak 66%, poskupio u Mađarskoj. Slijedi Litva gdje je skuplji 33%, u Estoniji i Slovačkoj cijene su više za 32%, a u Hrvatskoj 31%. Poskupljenje kruha i peciva od 8% najmanje su osjetili Francuzi.

Bez kruha na stolu prođe malo koji obrok. U Hrvatskoj u godini dana u prosjeku pojedemo 45 kilograma kruha i peciva. Kupuje se svakodnevno, pa se dobro zna njegova cijena i koliko je poskupio.

'Mislim da je kunu, pa što imam reći, šuti i jedi! Cijena mu je osam kuna, a prije je bila sedam', neka su od mišljenja stanovnika Slavonskog Broda koje prenosi HRT

'Kuna je velika za penzionera koji ima dvije tisuće i nešto tisuća', smatra Zlatko Kovačić iz Slavonskog Broda.

'Sve je poskupjelo pa nije ni čudo da je i kruh poskupio, to jedno drugo vuče', mišljenja je Mladena Ćutić iz Slavonskog Broda.

No nije cijena kruha u svim krajevima Hrvatske jednaka.

'Mi smo u Slavonskom Brodu, žitnica Hrvatske, cijene kruha po kilogramu su u osnovnih, 11 i pol, 12, kuna. U južnom dijelu Hrvatske cijena tog istog kruha kreće od 20 kuna, tako da ako usporedimo te cijene - vidimo da smo mi u Slavoniji ovdje daleko jeftiniji. A što se tiče posebnih vrsta kruhova, od cjelovitog zrna, tu cijene kreću od nekih 15, 16 kuna pa do 20 kuna tu u Slavoniji', istaknuo je Jakša Lović, vlasnik pekarskog obrta u Slavonskom Brodu.

Pekari danas kupuju brašno koje je dvaput skuplje nego lani. Ne vidi se kraj ni poskupljenju energenata. Domaći pekari su na mukama kako podmiriti račune za struju i nabaviti brašno.

'Sve je skuplje, od brašna, ulja, šećera i sve ostalo. Nama pekarima je najviše problem struja, plin i brašno. To je stvarno preskupo. Mi zapravo ni ne možemo mijenjati cijenu, jer ne znam sutra, koja cijena će biti brašna, koja cijena će biti ulja. Ne znam, borimo se', rekao je Azgan Qenaj, vlasnik pekarskog obrta u Zagrebu. 

Stručnjaci ne dvoje da je poskupljenje kruha znatno.

'Možemo samo reći da je Hrvatska i dalje po cijenama pekarskih proizvoda jeftinija od okruženja. Nedavna analiza tržišta pokazala je kruh u Sloveniji dostigao i tri eura, a mi ovdje još imamo osnovne vrste kruha na razini eura, tako da možemo reći da smo u statistiku ušli postotno, ali cjenovno gledano mi i dalje imamo povoljnije pekarske proizvode od Europe', izjavila je Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

Apsurd je što smo velik proizvođač žitarica, koje po niskim cijenama izvozimo, dok istodobno uvozimo skuplje smrznute pekarske proizvode: od kruha do peciva.

'Podaci za prvih šest mjeseci ove godine govore da nam se uvoz povećao za preko 20% kada su u pitanju pekarski proizvodi. Možemo reći da je to posljedica veće turističke potražnje, ali u svakom slučaju nismo zadovoljni', izjavio je za HRT Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

U Vinkovačkoj poljoprivredno-šumarskoj školi cijena brašna nije problem.

'Nije nam problem sad cijena brašna jer to brašno uzgajaju naši učenici, na našim njivama. Mi ne kupujemo, brašno, ali dobivamo školsko brašno', objasnila je Snježana Jakovljević, profesorica poljoprivrednih predmeta u Poljoprivredno šumarskoj školi u Vinkovcima.

No na tržištu vladaju druga pravila. Poremećaji se reflektiraju na krajnje cijene. Najsiromašniji te promjene najviše osjete.

Vaša reakcija na temu