Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kristijan Harjač je najbolji sommelier Hrvatske 2025.

Kristijan Harjač je najbolji sommelier Hrvatske 2025.

Prvenstvu je prisustvovao 21 natjecatelj

Sommelier Kristijan Harjač iz zagrebačkog restorana Noel proglašen je najboljim na 28. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, te uz partnerstvo Hrvatske turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera, održano 1. i 2. prosinca 2025. u opatijskom hotelu Ambasador.

Prvenstvu je prisustvovao 21 natjecatelj iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća i vinarija.

Uz Kristijana Harjača, u finalu su se natjecali Mate Negulić (drugoplasirani), iz Winery Belaj, te Toni Borovina (treće mjesto) izzagrebačkog restorana ManO2.

Prvak je sakupio najviše bodova u opisu domaćih i stranih vina 'na slijepo', prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, predlaganju vina uz zadani menu, ispravku vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i sl.

Kristijanu Harjaču prvoplasiranom na 28. prvenstvu sommeliera Hrvatske pripala je čast da predstavlja Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest Best Sommelier of the World, koje će se održati iduće godine u Lisabonu od 11. - 17. listopada 2026.

Nagrade i priznanja finalistima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK, dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije i sponzori Miva d.o.o., Wine & CO, vina Rossi i Vino.hr.

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

Vaša reakcija na temu