Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Jedite ga što više: Ovaj orašasti plod štiti vas od mogućih upala

Jedite ga što više: Ovaj orašasti plod štiti vas od mogućih upala

Mnoge studije pokazale su njihovu korist za ljudsko zdravlje

U izvješću objavljenom u časopisu American College of Cardiology, istraživači su pokušali utvrditi kako je na upalne biomarkere utjecala prehrana obogaćena orasima. Izvorna studija pod nazivom Orasi i zdravo starenje (WAHA) prvi je put objavljena prije osam godina.

Nova procjena otkrila je da je svakodnevno uključivanje oraha u vaše obroke povezano sa smanjenjem upala. Tijekom dvogodišnjeg razdoblja, studija je praćena uzorkom skupine od oko 700 ljudi u dobi između 63 i 79 godina u pogledu kognitivnog zdravlja među ostalim markerima starenja.

Iako se ne smatraju nužno grickalicama poput badema ili indijskih oraščića, orah ima mnogo hranjivih sastojaka - zapravo, orasi se mogu svrstati među najzdravije orašaste plodove.

Sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA), koja igra ulogu u radu mozga, pokazalo se i da pomaže u zaštiti od bolesti srca i smanjenju upala u tijelu.

Iako su sudionici ovog istraživanja dobivali orahe kao međuobrok, možete ih dodavati u svoja omiljena jela zbog dodatnih hranjivih sastojaka.

Pet načina kako jesti orahe:

1. Kao dodatak salati: Pokušajte ih spojiti s voćem ili ih ubacite u svoju omiljenu salatu.

2. U zdjelici za doručak: Ako za doručak jedete zobenu kašu, pahuljice ili nešto treće ne zaboravite uvijek dodati malo oraha jer će oni upotpuniti vaš doručak, a samim time ćete dobiti i puno hranjivih sastojaka.

3. U pesto: orasi su savršen sastojak za dodavanje u pesto.

4. U kolače: Orasi su vrlo često dodatci mnogim tortama i kolačima.

5. Umiješajte ih u kruh od banane: Dodat će nevjerojatan okus kruh, piše Mind Body Green, prenose 24 sata.

Vaša reakcija na temu