Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Istarski ovčji sir u prijelaznoj nacionalnoj zaštiti kao zaštićena oznaka izvornosti

Istarski ovčji sir u prijelaznoj nacionalnoj zaštiti kao zaštićena oznaka izvornosti

Zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva 'Istarski ovčji sir' / 'Istrski ovčji sir' kao zaštićena oznaka izvornosti. Zaštita naziva 'Istarski ovčji sir' / 'Istrski ovčji sir' zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda, stoga se postupak zaštite paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji. U Republici Hrvatskoj zahtjev za zaštitu naziva Ministarstvu je podnijela  Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

'Istarski ovčji sir' / 'Istrski ovčji sir' je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre. Ovaj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri. 

Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca. Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre, a osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao 'dodatak pršutu', već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak.

Vaša reakcija na temu