Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA: Antistres projekt za medicinske tehničare: Slatki predah na ŠKMER-ovim Slastičarnicama srijedom

FOTOGALERIJA: Antistres projekt za medicinske tehničare: Slatki predah na ŠKMER-ovim Slastičarnicama srijedom

Uskoro se može prijaviti na nove

Tijekom dvije sezone projekta Slatke antistres radionice za medicinske tehničare, kojeg organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, više od 20 medicinskih sestara okušalo se u pripremi slastica kroz ciklus Slastičarnica srijedom, a uskoro se mogu prijaviti i na nove. Kako su medicinski tehničari svakodnevno izloženi visokim razinama stresa i pritiska u svom poslu, često se suočavajući s emocionalnom i fizičkom iscrpljenošću, kroz jednodnevne tečajeve u ŠKMER Akademiji nastoji im se omogućiti opuštanje i iskustvo pripreme slastica u profesionalnom kulinarskom kabinetu udruge na splitskom Spinutu.

'Cilj ovih radionica je medicinskim tehničarima pomoći u smanjenju stresa, unapređenju kulinarskih vještina u pripremi slastica, pa i stvaranju zajedništva s kolegama u opuštenoj i kreativnoj atmosferi. Pod vodstvom naše pastry edukatorice Ivane Bradarić, polaznici su imali priliku naučiti pripremu ukusnih i vizualno privlačnih slastica i, dakako, na kraju ih degustirati. Raduje nas da ovim besplatnim programom za polaznike, naša udruga daje svoj doprinos stvaranju pozitivne atmosfere vrijednim medicinarima', istaknula je Nives Delić, voditeljica projekta.

Skrb o pacijentima, dugotrajna dežurstva i nepredvidljivi svakodnevni izazovi dio su profesionalnog života medicinskih djelatnika, a odlazak u ŠKMER Akademiju pokazao se kao prilika za učenje, relaksaciju i druženje i ekipi medicinskih sestara Klinike za psihijatriju KBC-a Split koje su prošlog tjedna stigle na tečaj Basque & New York cheesecake.

'Odmalena sam se lomila između kuharstva i slastičarstva, no u srednjoj školi odlučila sam se za medicinu. Klinika za psihijatriju gdje radim specifična je zbog načina rada i odnosa koji gradimo, kako međusobno s kolegama, tako i s pacijentima. Važno je imati dobar tim jer, kada nastupi kriza, lakše se riješi ako se dobro poznajemo, a evo sad i skupa pripremamo slastice. Kuharstvo mi je uvijek bilo zanimljivo jer se od nule stvara nešto novo, ali slastičarstvo je posebna umjetnost - često ne znaš kako će ispasti rezultat. Cheesecake na ove načine nikada nisam radila, pa mi je ova radionica donijela drukčiju perspektivu budući da smo pripremale slastice uz profesionalce, a znala sam da nas očekuje nešto posebno jer sam ŠKMER već ranije posjetila na kulinarskom tečaju rižota', ispričala je mlada medicinska sestra Nera Dea Balić.

Njezina kolegica Antonija Prnjak istaknula je kako su radionice pripreme slastica u ŠKMER-u opuštajuće, a nude i posve drugo iskustvo od svakodnevice na poslu.

'Kao dijete nisam mogla gledati krv, ali kako su se u obitelji pojavile bolesti, odlučila sam se posvetiti medicini i pomoći drugima. Najviše volim raditi s nemoćnima, biti im oslonac, no nekada nije lako. Ovaj tečaj bio je savršen način za opuštanje, jer iako se trudimo ne nositi posao kući, to nije uvijek moguće. Inače, kod kuće najčešće pečem kolače za blagdane, a upravo cheesecake, uz bajaderu, mi je omiljena slastica. No, ove verzije nikada nisam radila', dodala je Prnjak.

Slično je kazala i Nives Banović, mlada majka i sestra također s Klinike za psihijatriju KBC Split.

'Na poslu nam je emocionalno najteže kada dolaze mladi pacijenti - to zaista iscrpljuje, ali učimo kontrolirati emocije. Ove radionice su pravo zadovoljstvo i bijeg od svakodnevnog stresa. Oduvijek sam željela biti slastičarka, učile su me kuhanju mama i baka, ali život me odveo u drugom smjeru. Ipak, doma redovito pripremam slastice. Imam dvoje male djece, a moj muž obožava cheesecake, tako da ću mu sada moći pripremiti nešto posve novo', navela je Banović.

U društvu mladih sestara bila je i iskusna sestra Iris Marin Prižmić. Magistra je sestrinstva, a posljednjih godina bavi se i psihodramom, suvremenom terapijskom metodom koja ima za cilj unaprijediti emocionalno zdravlje, razviti nove perspektive i pronaći rješenja za svakodnevne poteškoće.

'Radim dugi niz godina na Klinici, a kad sam tek počela, stres mi je bio ogroman. Mlada si, misliš da možeš sve, što se ubrzo pokazalo da i nije tako, ali s vremenom naučiš kako se nositi sa situacijama. Volim svoj posao, a i pacijenti me vole - taj odnos mi je jako bitan. Smatram da bi naša struka trebala biti bolje vrednovana jer ovaj posao zahtijeva dušu i srce. Nemam puno vremena za slastice jer se bavim planinarenjem i plesom, ali za ovu radionicu sam čula prošle godine i odlučila se prijaviti. Oduševljena sam naučenim tehnikama i veselim se isprobati recepte kod kuće', zaključila je Marin Prižmić.

Do sada su, uz mentorstvo Ivane Bradarić, medicinski tehničari prošli niz radionica, između ostalog usavršavali tehnike izrade čokoladne entremet torte i monoporcija za novogodišnji stol kako to rade profesionalni slastičari, učili se pripremi francuskih beze torta & double bake croissanta s kremom od badema te Pâte à choux tijesta koja se koriste za eklere i princes krafne. Projekt nastavlja se s još dvije radionica - 26. veljače kroz tečaj Deserti u čaši te 5. ožujka na temu aromatičnih napitaka u desertima - Kava.

Prijave se vrše na broj mobitela 099 319 89 61 ili na mail info@skmer.hr.

Vaša reakcija na temu