Uspješno okončano peto izdanje međunarodnog festivala Zinfest 2025. okupilo je brojne izlagače, vinare i ljubitelje vina iz cijele regije u Marini Kaštela. Posjetitelji su imali priliku kušati čak trideset različitih crljenaka, predstavljene su i brojne druge autohtone sorte.
U sklopu manifestacije održan je masterclass pod nazivom 'Zadnja berba Crljenka', dok se uz bogatu ponudu vrhunskih vina pripremala i tradicionalna dalmatinska marenda, u okviru koje je organizirano natjecanje u pripremi najboljeg tradicionalnog jela. Degustacija jela imala je i humanitarni karakter, sav prihod od donacija namijenjen je Bradatoj aukciji.
'Zinfest je i više od samog festivala jer je u fokusu predstavljanje lokalne baštine kao globalnog brenda kroz projekt 'Hrvatska domovina Zinfandela', koji je na putu da postane važna sastavnica hrvatske kulturne baštine', izjavio je Srećko Radnić u ime organizatora iz klastera Zora, dodajući kako je ovogodišnje izdanje rekordno po broju predstavljenih crljenaka.
'Najranija berba u Europi donijela vrhunske rezultate i visoka očekivanja za Crljenak 2024.'
Na masterclassu koji je vodio Daniel Čečavac, vinski edukator, sveučilišni profesor i jedan od najuglednijih hrvatskih sommeliera, kušano je četrnaest uzoraka crljenka berbe 2024.
'Iako je berba 2024. bila vrlo specifična i najranija u povijesti Europe jer su neki vinari brali već početkom kolovoza, to nije utjecalo na kvalitetu crljenka. Uzorci su pokazali izvrsne rezultate, mnogi od njih pokazuju iznimno visok potencijal', kazao je Čečavac nakon kušanja.
Dodao je kako je horizontalno kušanje vina iz iste berbe omogućilo bolje razumijevanje stilistike i filozofije svakog vinara.
'Slušali smo kako vinari objašnjavaju svoja vina. Njihova iskustva bila su vrlo edukativna, ne samo za tržište i stručnjake, već i za same vinare', naveo je.
Kroz Zinfest su se pričale priče o vinima iz Hora, šoltanskim vinima Dobričić, te kaštelanskim Bedalov i Putalj, kao i o pošipu Perišin. Za dio prezentacije bio je zadužen sommelier Ljubo Poštenjak koji je izrazio zadovoljstvo kvalitetom vina te pohvalio iskusne vinare čija su vina dosegnula vrhunsku razinu. Festival je okupio velik broj posjetitelja koji su uživali u eno-gastro ponudi i jedinstvenom spoju vina, hrane i tradicije kroz koncept 'Dalmatinska marenda'.
Tradicija na tanjuru oduševila posjetitelje Zinfesta
U sklopu natjecanja Dalmatinska marenda prvo mjesto osvojio je restoran Gudin Pigeria iz Splita sa sarmama. Drugo mjesto osvojio je Nenad Dumanić, jedriličar iz JK-a Labud, s jelom gregada, dok je treće mjesto pripalo Željku Buotiću Leši s pohanim srdelama.
Ovogodišnji žiri činili su Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice grada Kaštela, Petar Božić, chef restorana Spinnaker, chef Nikola Tomić te vinar Jakov Bedalov.
U natjecanju su sudjelovale i Ana Damjanov i Dubravka Delić, koje su pripremale pašticadu, jotu, tingul i tripice. Red za njihove porcije svjedočio je o velikoj ljubavi prema tradicijskoj kuhinji. Učenici i profesori Turističko-ugostiteljske škole Split predstavili su orzo s raštikom i dimljenim dagnjama, dok su kuhari restorana Spinnaker Marine Kaštela, domaćina Zinfesta, poslužili crudo od tune te orzo s dimljenim plodovima mora, koje su pripremili chef kuhinje Stjepan Matas i Goran Marić Banje. Posjetitelji su uživali i u tortelinima u umaku od buče s prženom pancetom, specijalitetu talijanskih partnera festivala.
Sve degustacije imale su humanitarnu notu. Posjetitelji su donacijama podržali 'Bradatu aukciju', čiji je cilj, u suradnji s Županijskom ligom protiv raka, prikupljanje sredstava za nabavku prve magnetne rezonance za planiranje radioterapije u javnom zdravstvu u Hrvatskoj, koji je namijenjen za KBC Split.
'Ovogodišnji ZINFEST još je jednom potvrdio da festival Crljenak i rođaci nije samo promocija bogate vinarske tradicije kaštelanskog kraja, već i važan doprinos jačanju kulturnog identiteta Kaštela, Dalmacije i Hrvatske kao globalnog brenda', zaključili su organizatori.