Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Josip Radić DRVENIŠKO KULTURNO LJETO Druženje uz pijat bakalara na brujet

DRVENIŠKO KULTURNO LJETO Druženje uz pijat bakalara na brujet

Pogledajte kako je bilo

Ovogodišnji program Drveniškog kulturnog ljeta kao dijela 55. Trogirskog kulturnog ljeta TZ grada Trogira, organiziran od strane MO Drvenik Veli službeno je završio druženjem uz pijat bakalara na brujet. 

Ideju Kantine Moderne - Umjetnost života uz crvenilo sutona i pijat bakalara prihvaćen je kao druženje koje započinje od zalaska sunca uz razgovore o umjetnosti, hrani i slobodi do dugo u noć. 

Ovaj drugi po redu program osmišljen od strane Kantine Moderne iza koje stoji Goran Rušinović, porijeklom s Drvenika Velog, hrvatski filmski redatelj i scenarist koji danas djeluje kroz pisanje i crtež te kroz kulinarstvo kao osnovom kreativnosti. Goran Rušinović koji se formirao na Drveniku Velom te ovdje svake godine provodi gotovo cijelo ljeto, ističe kako se Kantinu Modernu može promatrati kao kantinu transformacije, jer prakse koje počinju našim načinom razmišljanja i vrijednostima povezuju unutarnji i vanjski svijet. 

Umjetnički koncept u životu svakog pojedinca pa tako i open air Kantina Moderna, želi okupiti ljude različitih profila, godina i interesa na druženju uz bakalar na brujet, po tradicionalnom obiteljskom receptu njegove obitelji. To je brujet kako ga je spremao njegov otac i još nekoliko generacija unatrag. 

Kako Goran Rušinović ističe, čovjek je kreativan i stoga umjetnik u specifičnom kontekstu u kojem djeluje. Čovjek osjeća potrebu za komunikacijom s drugima i tako oblikuje društvo, a društvo koje se sastoji od ljudi umjetnika je socijalna skulptura.

'Čak i čin guljenja krumpira može biti umjetničko djelo ako je to svjestan čin', rekao je Joseph Beuys.

Ova gastro večer okupila je popriličan broj ljudi svih generacija koji su se u sumrak popeli na uzvisinu iznad Drvenika Velog do crkvice sv. Nikole i uživali u druženju i jelu a dio njih ostao je kada je već nad okolinom zavlado potpuni mrak, želeći se na što ljepši način oprostiti od ljeta u Drveniku Velom koje je obilovalo zanimljivim događajima, druženjima a pogotovo zabavom.

Bakalar na brujet (Lamprinov)

Sušeni bakalar močiti u hladnoj vodi (do 2 dana), vodu u kojoj se namače mijenjati dva do tri puta dnevno, nakon močenja bakalar kuvati.

Kad voda uzavre nekih desetak minuta, bakalar očistiti od kostiju, juvu u kojoj se kuvao sačuvati za podljevanje, u teću uliti maslinovo uje, izrezanu kapulu šufigat dok ne uvene, dodati dva lista suhog lovora, malo konšerve, malo bilog luka, oguljeni, izrezani kumpir na ploške i očisćeni bakalar te podliti temeljcem, toliko da se prekrije sadržaj.

Kuvat na živoj vatri dok kumpir ne omekša, teću povremeno protresti livo desno, ne mišat, kad je kumpir zamekšao dodati suhog bilog vina, narezanog petrusimula i papra, bakalar triba odstajati desetak minuta.

Serviran u pijat, brujet pokapati sa maslinovin ujen i malo friškog petrusimula.

U slast!

Vaša reakcija na temu