Prvo omiško izdanje popularnog Burger Festivala otvara svoja vrata ovog četvrtka i sve do 12. kolovoza Park Borići pretvorit će u pravu ljetnu gastro oazu. Posjetitelje će dočekati 8 kućica: Institut za burgere by Mate Janković, Chef’s burger by Ivan Pažanin, Rougemarin chefa Marina Medaka, Oui Chef On Wheels chefa Vedrana Stojanca, Thai Thai, Beg’s Plant Based, Ginglebells i Central Bar.
Uoči ove 12-dnevne gastro uživancije u Parku Borići pitali smo poznate chefove Ivana Pažanina i Matu Jankovića što im je glavni kriterij kod kreiranja svojih burgera.
'Kod kreiranja burgera najvažnije mi je da koristimo vrhunske sastojke, da ne kompliciramo i da smo brzi i kvalitetni. Volim klasičan pristup tom jelu i ne volim ga natrpavati nepotrebnim sastojcima', kazao je Mate Janković čiji Institut za burgere već godinama pobjeđuje na brojnim festivalima kao apsolutni favorit publike. On će se na Burger Festivalu Omiš predstaviti sa svoja tri hit burgera: Classic Cheese, Pepper Jack i Bacon Jalapeno, a na pitanje koji od ta tri je njemu najdraži, bez puno premišljanja kaže: 'Ja najviše volim Classic Cheese jer je jednostavan, a jako fin burger koji će uvijek biti u modi'. Nije ni čudo što je još prošlog ljeta upravo ovaj Matin burger dobio simpatičan epitet male crne haljine među burgerima.
Chef Ivan Pažanin je u mnogome sličan kolegi ali opet poseban kad je riječ o prioritetima i nastanku njegovih burgera koje uvijek prate mediteranske note.
'Uvijek sam se vodio okusima, teksturama, onim što ja zaista volim. Što sam stariji to manje filozofiram. Ono što ja želim iz srca, ono što ja želim jesti; e to želim i drugima. To tako ispadne najbolje', kazao je Pažanin. Njegov Chef’s burger u Omiš dolazi s također tri već nadaleko obožavane kreacije: Basil Garlic, Crispt Kapula i Original Cheese. Ako mora odabrati favorita, Ivan će bez imalo dvojbi ili kalkulacije preporučiti Crispy Kapulu.
E sad kad smo vam malo olakšali muke koje ćete burgere najprije kušati na ove dvije kućice, spomenimo i da chef Marin Medak iz Rougemarina stiže s tri burgera koji su specijalno osmišljeni samo za Omiš i slave namirnice upravo ovoga kraja.
Tu su Poljički burger sa svježom mladom blitvom i čipsom od češnjaka, zatim burger Omiški gusar koji u sebi ima umak od srdela, svježi mladi špinat, umak od sušene rajčice i tapenadu od crnih maslina. A svim ljubiteljima ribe posebno će zanimljiv biti njegov Frigani burger s bijelom ribom.
Bit će u Omišu delicija i za one koji se vode poznatom izrekom 'Nima tice do prasice' jer chef Vedran Stojanac dolazi s burgerom identičnoga imena. Slaže ga u u domaćoj sourdough focacci sa sporo pečenim odreskom svinjskog vrata, a posebnu sočnost i okus daje mu lardo crne svinje. A na njegovoj kućici Oui Chef on Wheels moći ćete kušati i Kravlje, ludilo brate - juneći burger u brioche pecivu.
Ako vas zanima kako bi Tajlanđani napravili burger, bit će dovoljno doći do Thai Thai kućice i kušati Tom Yum ili Peanut Pad Thai burger koji uz juneću pljeskavicu sadrži i umak od kikirikija i azijsku coleslaw salatu s mangom i papajom, a njihov Pulled Pork sendvič osvaja kombinacijom slatkoće chutneyja i azijske coleslaw salate.
Nakon svih mesnih ribljih i egzotičnih kombinacija, od srca preporučujemo kušati i burgere spravljene isključivo od namirnica biljnog porijekla na kućici Beg’s Plant Based. Osim što nećete ni primijetiti da u njima nema mesa jer su teksturom i okusima posve isti mesnima, nakon plant based burgera osjećat ćete se sito ali lagano i poletno. Birat ćete moći između Beg’s Cheese Burgera, Beg’s Chicky Burgera i Beg’s Trufflera kojeg serviraju u Kroštulinom Brioche Plant Based pecivu s Amaze pljeskavicom, Sayve sirom s tartufima, rikulom i aioli umakom s tartufima.
Za vrhunsku atmosferu brinut će pomno birani DJ-i. Festival otvara DJ Jakir, slijede DJ Ela Radić, DJ Tabu (Keeper of the Groove), zatim Dj John Van Thorn i DJ Dado. Oni će vas rasplesti svakoga dana od 19.00 do 23.00 sata.