Šipak je plod bogat vitaminom C, antioksidansima i mineralima, a domaći sok od šipka odličan je način da iskoristite njegovu nutritivnu vrijednost. Osim što je zdrav, ovaj sok je ukusan i osvježavajući te se može konzumirati samostalno ili kao dodatak jelima i napitcima.
Sastojci:
- 2 kg zrelih šipaka
- 1 l vode
- 300–400 g šećera (po želji)
- sok jednog limuna
Priprema:
Šipke operite, prerežite na pola i odstranite sjemenke.
Stavite šipke u veliki lonac, dodajte vodu i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, dok plodovi ne omekšaju.
Nakon kuhanja, smjesu procijedite kroz gazu ili sitno cjedilo kako biste dobili čist sok.
Sok vratite na vatru, dodajte šećer i limunov sok, te kuhajte još 10 minuta uz stalno miješanje.
Vrući sok ulijte u sterilizirane boce i odmah zatvorite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim čuvajte u hladnjaku ili podrumu.
Savjeti:
Za intenzivniji okus možete dodati i nekoliko klinčića ili štapić cimeta tijekom kuhanja.
Sok od šipka možete razrijediti s vodom ili mineralnom vodom prije posluživanja.
Redovitom konzumacijom domaćeg soka od šipka možete ojačati imunitet i unijeti prirodne antioksidanse u organizam.
Domaći sok od šipka nije samo ukusan, već i jednostavan za pripremu, a savršen je dodatak zdravoj prehrani tijekom cijele godine.