Uskrs je vrijeme okupljanja, obiteljskog ugođaja i bogate trpeze. Ako tražiš nešto slatko, brzo i efektno za dodati na blagdanski stol, ovaj brzi čokoladni kolač je savršen izbor. Gotov je za manje od sat vremena, a mekan, sočan i pun okusa – oduševit će i one koji inače nisu ljubitelji kolača.
Sastojci:
Suhi sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 30 g kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
Mokri sastojci:
- 100 g otopljenog maslaca (ili ulja)
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 200 ml mlijeka (ili jogurta za dodatnu sočnost)
Dodatno (po želji):
- 100 g nasjeckane čokolade ili čokoladnih kapljica
- Šaka sjeckanih oraha ili lješnjaka
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180°C i podmaži manji kalup za pečenje (ili ga obloži papirom za pečenje).
2. U velikoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
3. U drugoj posudi izmiksaj jaja, šećer, vanilin šećer i dodaj otopljeni maslac (ili ulje), zatim dodaj mlijeko.
4. Spoji mokre i suhe sastojke, dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Po želji umiješaj čokoladu ili orašaste plodove.
5. Smjesu izlij u kalup i peci oko 30-35 minuta (provjeri čačkalicom – treba izaći čista).
6. Kad se ohladi, kolač možeš posuti šećerom u prahu, preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti uskršnjim šarenim jajima za svečani izgled.
Zašto je idealan za Uskrs?
Ovaj kolač štedi vrijeme, ali ne štedi na okusu. Možeš ga pripremiti i u zadnji tren, a odlično se slaže uz šunku, francusku salatu i ostale blagdanske klasike – jer tko kaže da čokolada ne ide uz sve?