Jubilarno 20. izdanje Bisera mora, jednog od najprestižnijih kulinarskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe, održat će se od 1. do 5. travnja 2025. u Svpetrvs hotelima u Supetru na otoku Braču. Ovaj jedinstveni festival okuplja vrhunske kuhare, konobare, barmene, bariste, ugostiteljske profesionalce i one koji će to tek postati, pružajući im iznimnu priliku za edukaciju, profesionalni razvoj, razmjenu iskustava i upoznavanje novih poslovnih rješenja za predstojeću sezonu.
'Prošle godine Biser mora okupio je preko 600 sudionika iz 37 zemalja, a na natjecanjima su se okušali vrhunski profesionalni kuhari, konobari, polaznici srednjih i visokih ugostiteljskih škola te strukovni nastavnici. Tijekom tri dana natjecanja sudionici su odmjerili snage u raznim kategorijama, a festival je, osim njih, ugostio međunarodne kulinarske suce, renomirane chefove i eno-gastro stručnjake na preko 30 cooking showova i masterclassova. Za 20. jubilarno izdanje očekujemo još veći broj sudionika, uzbudljivu konkurenciju i mnoštvo popratnih događanja. Festival će ponovno biti središnje mjesto za sve koji žele pokazati svoje kulinarske vještine, steći nova znanja i iskustva te promicati ugostiteljsku struku. Ne propustite priliku za sudjelovanje! Prijavite se na besplatne edukacije, jer broj mjesta je ograničen, i budite dio najvećeg gastro događaja godine!', poručila je Nives Delić, voditeljica natjecanja Bisera mora 2025.
Festival organizira udruga Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice grada Supetra, Grada Supetra, Svpetrvs hotela i drugih partnera s kojima rade na sustavnom promicanju ugostiteljskih zanimanja. Okuplja i eno-gastro stručnjake, brand i F&B managere, ugostitelje te brojne druge goste željne novih gastronomskih iskustava i saznanja kroz prezentacije i cooking showove. Osim toga, nudi stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima, uz korištenje biranih proizvoda iz asortimana ŠKMER-ovih partnera, pod vodstvom renomiranih chefova, sommeliera i barmena.
Dodajmo, Biser mora je 2006. godine u Makarskoj pokrenuo Miro Bogdanović sa svojim timom, s ciljem povezivanja 'braće po kuhači' cijelog svijeta, a kroz natjecanja javnost je upoznala danas velika imena hrvatskog kuharstva. Prvi pobjednik Bisera mora bio je Hrvoje Zirojević, iduće godine titula najboljeg pripala je Peri Savanoviću. Prvak Bisera mora za 2008. godinu bio je Špiro Pavlić, a godinu kasnije Željko Neven Bremec, koji je kasnije postao i predsjednik ŠKMER-a. Edina Šabić 2010. godine postala je prva ženska pobjednica natjecanja. Od preseljenja u Supetar 2010. godine, Biser mora prerastao je u veliko međunarodno natjecanje koje okuplja stotine natjecatelja i tisuće posjetitelja. Osim natjecanja, edukacija i prezentacija delicija i posebnih proizvoda, u sklopu festivala organizirana su i brojna revijalna zabavna događanja, a godinama je vođenjem programa Damir Mihanović Ćubi (1961.–2020.), jedan od najvećih hrvatskih komičara, festival pretvarao u veliki teatar gdje je smijeh pratio dobre zalogaje.
Bilo je nadmetanja u spremanju bifteka, malonogometnih turnira i potezanju konopa, fešti na supetarskoj rivi te degustacija svjetskih kuhinja – od Japana, preko Indije, do 20-ak drugih zemalja. Od jedinstvenih atrakcija, valja izdvojiti 'Kuhanje bez stanke' – natjecanje od 36 sati neprestanog kuhanja koje do tada nikad nije bilo organizirano na nekom gastronomskom natjecanju te kuharske alke na Segwayima koje su se održale na supetarskoj rivi. Poznati hrvatski fotograf Stefan Lupino pred posjetiteljima je snimao golišave modele u velikoj teći, a 2010. godine Šime Strikoman 'posložio' je sudionike manifestacije za milenijsku fotografiju 'Tisuću bijelih kapa'. Supetrani i stanovnici otoka sudjelovali su u izradi jednog kilometra dugog njoka za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, a 2012. godine održana je i prva utrka kuhara u kanuima na svijetu.
'Biser mora krenuo je iz Makarske u vremenu kad nije bilo kuhara i chefova u formi TV zvijezda, kad nije bilo tako atraktivno biti kuhar i kad su vrijedne ruke u kuhinjama bile samozatajne i nenavikle na izlazak u javnost. Naravno, tu ne možemo ne ubrojiti Stevu Karapandžu, koji nam je svima bio prva kuharska kapa na TV-u, a desetljećima i jedini. On je jedno od nezaobilaznih imena ove manifestacije – bilo kroz masterclassove, gdje nesebično dijeli svoje ogromno znanje, ili kao međunarodni sudac. Prvi Biser mora imao je 25 natjecatelja koji su svojim nastupom dali potporu projektu koji je Miro Bogdanović osmislio i pokrenuo s kolegama iz drugih udruga, utemeljiteljima Bisera mora i svega što se kasnije dogodilo...', istaknula je Alma Harašić Bremec, organizatorica natjecanja.
Ove godine ne propustite brojne edukacije uz kušanja kao i Nacionalne kulinarske prezentacije, koje će prirediti kulinarski timovi Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunjske te Bjelorusije u Show Cooking Areni Bisera mora. Također, na programu je i masterclass talijanske kuhinje, hommage preminulom tršćanskom chefu Marc Pavelu (1977.–2024.), jednom od ključnih ljudi Bisera mora i ambasadoru ŠKMER-a za Italiju.
Događanja su otvorena za publiku, no zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se na info@skmer.hr.